Beugelclub in Stramproy viert haar 50-jarig bestaan

Archieffoto (2015) - Beugelclub Stramproy

De Beugelclub in Stramproy bestaat dit jaar precies 50 jaar. Dat zal feestelijk herdacht worden.

De beugelsport is wellicht een van de oudste sporten die er bestaat. Je hebt er immers géén moeilijk veld of materialen voor nodig. Reeds in de Middeleeuwen werd met een bol op een vlakke ondergrond, door een beugel gespeeld. De eerste berichten zijn zelf van 1390, toen de adel zich hier mee vermaakte. Rembrand maakte al etsen van de beugelsport.

Inmiddels is de beugelsport vooral in Brabant en Limburg in competitieverband bekend. Maar ook enkele Duitse en Belgische verenigingen doen mee aan de competitie. In Stramproy waren voorheen diverse beugelbanen, bij boerderijen thuis. Vaak had een lokale kroeg ook een beugelbaan, waar gasten zich konden amuseren. Zo was Ties de Wever ooit een berucht beugelaar.

Vanaf 1971 is er een officiële vereniging in Stramproy, die meedoet aan de landelijke competitie. De vereniging heeft vier competitieteams, waarvan het eerste team op het een na hoogste niveau speelt. In 2017 heeft de beugelclub met eigen middelen en mankracht een mooie nieuwe beugelbaan gebouwd, op De Steinakker in Stramproy.

Jubileum

Om het jubileum te vieren en het beugelen onder de aandacht te brengen van een breder publiek, heeft de feestcommissie iets leuks bedacht. Iedereen die een keer kennis wil maken met het beugelen, kan meedoen. Op zondag 26 september worden namelijk drie prachtige beugelbanen aangedaan, tijdens een fietstocht. Deze tocht is in totaal 30 km en men kan gratis meedoen. Op elke locatie wordt gebeugeld, en de deelnemers die mee willen doen voor enkele prachtige prijzen gaan “ringbeugelen”.

Op elke baan neemt men dan 10 doelpogingen vanuit de “goot”. Er is een mooie prijs voor zowel beugelaars, als niet beugelaars. Verder is er op elke baan een nevenprogramma, met windbuksschieten, spijkeren en darten. De deelnemende beugelbanen zijn: Beugelclub Stramproy, Beugelclub Ell en de privébaan aan de Kettingdijk in Altweerterheide. Omdat het ook nog feest is, zal voor koffie, vlaai en wat lekkers te eten gezorgd worden. Met dank aan het Roojer Dorpsfonds en de Dorpsraad kan dit programma kosteloos worden aangeboden.

Aanmelden fietstocht

Als je denkt: dat wil ik wel (weer) eens proberen, twijfel dan niet langer, en zet zondag 26 september op de kalender. Een mooie fietstocht door het buitengebied, een beetje beugelen, en wat gezelligheid. De start kan vanaf 11.00 uur, vanaf elke beugelbaan die deelneemt. In Stramproy is dat aan de Burg. Smeijersstraat, In Ell aan de Kampstraat en in Altweerterheide aan de Kettingdijk.

Om 17.00 uur is de afsluiting en de prijsuitreiking in de beugelbaan in Stramproy. Daarbij is ook een frietkar aanwezig. Vanwege de catering, vragen ze de deelnemers om zich vooraf op te geven via [email protected] of 06 – 150 359 70. Bij de inschrijving krijg je dan alle informatie om goed te starten en een mooie dag te beleven. Inschrijvingsformulieren liggen overigens ook bij de deelnemende beugelclubs.