Record aantal bezoekers Open Monumentendag Weert

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Afgelopen weekend werd de 35e editie van Open Monumentendag gevierd. Overal waar de witgele vlag wapperde, kon men een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit.

Extra bijzonder dit jaar was dat het landelijke startschot in Weert werd gegeven door Prof. mr. Pieter Van Vollenhoven. Veel collega’s, Weerter organisaties en vrijwilligers hebben maanden gewerkt om een mooie opening en weekend neer te zetten. En dat is zeker gelukt. Het afgelopen weekend was een recordaantal bezoekers (meer dan 10.000) aanwezig en Weert kwam overal in de media voorbij. Een mooie manier om onze gemeente op de kaart te zetten.

Wethouder Paul Sterk: “Het is mooi om te zien dat ons erfgoed zoveel publiek heeft getrokken en dat er veel belangstelling is voor de verhalen die erbij horen.”

Record aantal bezoekers

Het thema dit jaar was inclusie: mijn monument is jouw monument, dat staat voor  ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Maar ook voor toegankelijkheid voor bezoekers met een  beperking. Dat sluit nauw aan bij waar Weert voor staat: iedereen voelt zich welkom in Weert.

Weert trok dit jaar een record aantal van ruim 10.000 bezoekers. De meeste bezoekers, wel 2000, werden getrokken door het ridderkamp van Rin ende Maes. 1000 bezoekers waren nieuwsgierig en namen een kijkje in museum W. En ook de Martinuskerk en Paterskerk werden zeer goed bezocht. In de St. Annamolen was de voeltafel, speciaal gemaakt voor bezoekers met een visuele beperking, een succes. Daarom wordt de tafel binnenkort ook uitgebreid.

De boodschap inclusie werd ook uitgedragen door letterlijk grenzen te passeren en samen te werken met de Vlaamse Open Monumentendag organisatie Herita. Bocholt en Weert besteedden daarom aandacht aan elkaars programma’s. Die grensoverschrijdende samenwerking was succesvol. Opvallend veel Weerternaren brachten een bezoek aan de kerk in Bocholt.

De volgende Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie