Wethouder ontvangt eerste exemplaar ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’

In de Paterskerk werd dinsdagavond het boek ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’ (Oude Weerter Kinderspelletjes) gepresenteerd. Wethouder Geelen mocht samen met haar zoontje Teun het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De avond werd muzikaal omlijst door Ton Wolter.

De onbezorgde jeugd. Het spelen op straat met vriendjes en vriendinnetjes. Voor volwassenen biedt het boek ‘Aoj Wieërter Wichterspuuëlkes’ (Oude Weerter Kinderspelletjes) een moment om met een glimlach terug te denken aan vroeger. Jeugdigen leren op hun beurt in het dialect hoe het ooit was. Een boek, kortom, voor jong en oud.

Totstandkoming

Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking van Veldeke Wieërt en Weertzzz. De initiatiefnemers vinden elkaar in hun voorliefde voor de regio Weert. Een van de pijlers van het culturele leven is het Weerter dialect. Het is een uitdaging om de bijzondere klanken van ons dialect zo breed mogelijk te laten horen, zodat het ook de generaties na ons blijft bestaan. Het boek levert hier een bijdrage aan. Het Jo Bergmans Vermogensfonds ondersteunt het initiatief om zo het Weerter dialect als dynamisch immaterieel cultureel erfgoed te stimuleren. 

Het oorspronkelijke idee is afkomstig van Weertenaar Huub van den Bosch (1933-1999). Van den Bosch heeft de spelletjes beschreven. De initiatiefnemers van dit project hebben zijn beschrijvingen in een nieuw jasje gestoken door er de prachtige illustraties van Kunstemaeker Linda van den Bercken aan toe te voegen. Jan Moonen (Veldeke) heeft voor tekstaanvullingen gezorgd.

Het boek is te verkrijgen bij onder andere de Bruna-winkel in Weert, Cigo Van Bun in de Muntpassage, WarenHuis conceptstore in Cwartier en www.weertzzz.nl.