Beentjes van de vloer bij reünie dansschool Ward Lamar

“Wat leuk je weer te zien”, hoorde je regelmatig tijdens de reünie van dansschool Ward Lamar zaterdag 23 oktober in het Dorpshuis de Paol in Altweerterheide. In 1981 begon Nederlands kampioen Ward Lamar in Weert een dansschool voor ballroom en Latijns Amerikaanse dans. Een begrip in de wijde omtrek van Weert. In de hoogtijdagen waren er 2000 cursisten. De dansschool heeft ruim 20 jaar bestaan. Vorig jaar kon de reünie niet doorgaan vanwege corona. “Superleuk dat de reünie plaatsvindt op de plek waar het ooit allemaal begon”, zeggen initiatiefnummers Heidi en Ino Weinbeck.

Ward Lamar komt oorspronkelijk uit Alkmaar. Zijn ouders verhuisden eerst naar Brabant en later naar Weert. “Het grootste deel van Weert heeft hier leren dansen”, lacht de inmiddels 59-jarige Ward, die speciaal voor de reünie uit Portugal is overgekomen. “Het leuke is dat mensen nu nog bij elkaar komen. Er zijn veel stelletjes uit voortgekomen.”

Truitje

Een van die stelletjes zijn Bianca en Patrick Weinbeck van het Dorpshuis de Paol in Altweerterheide. “Ik weet nog dat Bianca een roze gebreid truitje aan had. We dansten samen en aan het eind bleef ze met haar truitje aan mijn riem haken. Inmiddels zijn we 25 jaar getrouwd”, vertelt Patrick.

Trainen

Heidi en broer Ino Weinbeck zetten hun eerste danspassen bij Ward. Als dansstel namen ze 14 jaar lang deel aan de Nederlands kampioenschappen. “De glamour en glitter, maar ook de vrijheid en los kunnen gaan op de dansvloer trok ons aan. We trainden veel en wilden de beste zijn,” aldus Heidi. De dansjurk van haar en het rockkostuum van Ino zijn ter versiering op het podium te zien.

Met de fiets

Ondertussen druppelden de oud-cursisten binnen. Zo’n 140 dansliefhebbers. Onder hen Ton en Marleine Koolen. 41 jaar geleden ging hij op de fiets van Ell naar de dansschool in Altweerterheide. Vervolgens fietste hij door naar Geldrop waar hij aan de nachtdienst begon. “Het heerlijke van dansen is op muziek bewegen. Op muziek iemand laten ronddraaien.”

86

Een tafel verder zat een groepje dansers op leeftijd. De oudste, Pierre Koppen, is 86 jaar. In 1989 ging hij dansen bij Ward Lamar. Eerst in de school op Fatima en later in Altweerterheide. Pierre heeft de laatste vijftien jaar niet meer gedanst. Dat Pierre het nog niet is verleerd, laat hij zien tijdens de openingsdans, die Heide en Olaf startten en waar steeds meer mensen de dansvloer vulden. “Het viel me zwaar, maar fijn om weer te doen,” verzekert Pierre.

Mooie tijd

Ook de nichtjes Van Bree bevolken regelmatig de dansvloer. “Onze danscarrière is bij Ward begonnen. We hebben veel lol gehad en iedereen danste met iedereen.” Een bijzonder mooie tijd heeft Jürgen van Riet uit Budel bij dansschool Ward gehad. Vanaf zijn 13e, 14e was hij bijna alle dagen te vinden in de dansschool. Hij assisteerde bij de danslessen, hielp bij de bar en nog veel meer. “Met z’n allen gingen we in de bus naar wedstrijden. Het was één familie.”

Ondertussen zweepte dj Patrick Hendrikx de oud-cursisten op om lekker mee te dansen. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Iedereen genoot en danste naar hartelust. Oude tijden herleefden.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst