Kantonnale schuttersbond Eendracht Maakt Macht Weert e.o. 125 jaar

Het is vandaag, 11 oktober,  precies 125 jaar geleden dat op het gehucht Biest/Leuken de kantonnale schuttersbond het levenslicht zag. Men startte met vijf schutterijen uit Weert, één uit Budel, een schutterij uit Nederweert en een schutterij uit Stramproy.

125 jaar later

125 jaar later, telt de schuttersbond 24 schutterijen, negen uit de gemeente Weert, vier schutterijen uit Nederweert, twee schutterijen uit de gemeente Peel en Maas, één schutterij uit Cranendonk en acht uit de gemeente Leudal. De Weerter schuttersbond is hiermee ook de grootste schuttersbond van Belgisch en Nederlands Limburg. Schutterij Sint Oda Boshoven is vanaf de oprichting onafgebroken lid van de schuttersbond.

Schuttersfeesten

De afgelopen 125 jaar werden er 391 bondsschuttersfeesten en talloze bijzondere schuttersfeesten georganiseerd. Zo werd maar liefst 20 keer het Oud Limburgs Schuttersfeest door een aangesloten schutterij van de Weerter schuttersbond georganiseerd. En het komend OLS in 2022 is bij Sint Willibrordus in Meijel, een vereniging die al bijna 70 jaar lid is van de kantonnale schuttersbond Eendracht Maakt Macht.

Ingetogen jubileum

Twee Wereldoorlogen hebben het schutterswezen noodgedwongen stil gelegd en de afgelopen twee jaar waren er geen bondsschuttersfeesten vanwege de coronaproblematiek.

Vandaar dat het jubileum van de jarige schuttersbond ingetogen wordt gevierd op zaterdagvond 16 oktober in het Franciscus Huis aan de Biest. De plek waar de graven van Horne in de middeleeuwen schutterijen oprichtte en het gehucht waar de schuttersbond het levenslicht zag.

Om 19.00 uur is er een feestelijke jubileumviering met pater Gerard Heesterbeek en een toespraak van burgemeester Vlecken van Weert. Aansluitend volgt een schuttersfeestavond met DJ Michel, wat een feest van ontmoeting, verbondenheid en schutters-broederschap zal uitstralen en hopelijk een impuls voor het schuttersleven na twee schuttersseizoenen gedwongen rust.

Aanmelden voor het jubileumfeest kan nog altijd. Opgave en meer informatie bij de besturen van de schutterijen van de Kantonnale schuttersbond Eendracht Maakt Macht of via het bondssecretariaat: [email protected].