Lezing: ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ door Lena Reyners

Momenteel is in het Limburgs Museum in Venlo de prachtige internationale tentoonstelling over De vergeten prinsessen van Thorn te zien. Gastcurator van deze tentoonstelling is Aldenborgh-lid, dr. Joost Welten die twee jaar geleden in Weert het boek “De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)” presenteerde. Dit boek is een bestseller en kreeg onlangs een Duitse vertaling.

Joost Welten is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit van Leiden en reisde met zijn partner Lena Reyners uit Beek (B) heel Europa door om de tentoonstelling samen te stellen.

Lena Reyners is autodidact op historisch terrein maar via Joost leerde zij het historisch onderzoek kennen met archiefbezoeken, het transcriberen van oude documenten en beeldonderzoek.  De voorbije jaren werkte zij intensief mee aan het onderzoek naar de dames van hoge adel in het stift van Thorn in de 18de eeuw.

Aan de hand van afbeeldingen zal Lena Reyners een beeld schetsen van het stift Thorn met de nadruk op het dagelijkse leven van de stiftdames.

Je zal een antwoord krijgen op vragen als: Wat is een stift? Waarom was Thorn zo belangrijk voor de regio? Welke dames verbleven er en wat deden zij zoal? Waar gaven zij hun geld aan uit? Om die wereld van hoge adel beter zichtbaar te maken, zal de spreekster een replica dragen van een 18de-eeuwse robe à la française.

De voordracht van Lena Reyners is een ideale voorbereiding om extra te kunnen genieten van een bezoek aan die tentoonstelling.

  • Activiteit: lezing: ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ door Lena Reyners
  • Wanneer: maandag 11 oktober 2021 om 19.30 uur
  • Waar: Paterskerk, Biest 43 6001 AP  Weert