Nyrstar beperkt productie vanwege stijgende energiekosten

Budel-Dorplein – In antwoord op de scherpe stijging van de energieprijzen zal Nyrstar de productie in haar drie Europese smelters, waaronder in Budel-Dorplein, verder beperken, met een productievermindering tot 50% vanaf vandaag.

De Nyrstar-fabrieken zijn volledig geëlektrificeerd en de activiteiten in Nederland en België kopen voornamelijk elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dit betekent dat ze zeer lage of geen koolstofemissies hebben. Op de fabrieksterreinen van Nyrstar staan windturbines en zonnepanelen en de fabriek in Balen, België, zal de locatie zijn voor het grootste batterij-energieopslagsysteem van Europa, waarvan de bouw in het vierde kwartaal van 2021 van start zal gaan.

Door de aanzienlijke stijging van de elektriciteitskosten in de afgelopen weken en de kosten van de door de elektriciteitssector uitgestoten koolstof -die worden doorgerekend aan industriële en huishoudelijke klanten- is het economisch niet langer haalbaar om de productie op volle capaciteit te laten draaien. Indirecte kostencompensatie voor energie-intensieve producenten om daarmee hun concurrentiepositie ten opzichte van producenten van buiten de Europese Unie te beschermen, verschilt per Europees land. Dit plaatst de Nyrstar vestigingen in Budel, Balen en Auby in een nadelige concurrentiepositie, waardoor de impact van extreme energieprijzen nog wordt versterkt.

Daniel Vanin, CEO van Nyrstar, zei: “Ondanks het feit dat onze operaties efficiënter zijn dan ooit en hun capaciteit en productie uitbreiden, hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen om de productie op dit moment terug te schroeven. Omdat onze fabrieken volledig geëlektrificeerd zijn, beschikken we over de operationele flexibiliteit om dit snel te doen en zo te reageren op de hoge energieprijzen. Hoewel de hoge energieprijzen een impact zullen hebben op de zinkproductie, wordt niet verwacht dat onze tijdelijke beperking een impact zal hebben op de werkgelegenheid bij Nyrstar. We zullen ook de nodige inspanningen leveren om aan onze contractuele leveringsverplichtingen te voldoen.”

Zink is een natuurlijke en duurzame hulpbron die een enorme impact heeft op het dagelijkse leven. Het heeft uiteenlopende toepassingen en gebruiksmogelijkheden, van bouw en infrastructuur tot transport, industriële machines, communicatie, elektronica en consumentenproducten. Dit maakt zink tot een essentiële en zeer gewilde grondstof.