Pop-up wolven expo met opgezette wolf “Roger” in Weert

Foto via IVN

IVN Limburg, de Gemeente Weert en NMC De IJzeren Man zorgen ervoor dat Limburg dit najaar in het teken van de wolf staat met een pop-up wolven expo, webinars en een lespakket voor basisscholen.

De pop-up expo ‘Wolven in Limburg’ opent op 7 november om 13.00 uur in het NMC Weert De IJzeren Man haar deuren. De webinars vinden plaats op 3 november voor kinderen, en 8 december voor volwassenen. Daarnaast is er voor groep 5 t/m 8 een speciaal gratis lespakket over de Limburgse wolf ontwikkeld.

Geliefd en gehaat

De wolf. Hij wordt geliefd en gehaat, maar hij is terug in Nederland en doorkruiste diverse malen Limburg. De aanwezigheid van de wolf roept vele vragen op. Hoe kan het dat de wolf terug is in Nederland? Hoe gevaarlijk zijn wolven echt? Eet een wolf vooral schapen? Hoe bescherm je je schapenkudde tegen de wolf?

“Ruim 20% van Weert bestaat uit natuur. In onze groene thuishaven is het belangrijk te leren samenleven met de planten en dieren om ons heen. Ook de wolf maakt hier deel van uit.”

Wethouder van de Loo, Gemeente Weert

Wolf draagt bij aan Limburgse ecosysteem

Ook Roodkapje-achtige fabels rondom de wolf blijven hardnekkig en vaak worden honden en wolven verward. Volgens IVN Limburg en de Gemeente Weert is het hoog tijd inwoners van Limburg uit te nodigen weer in harmonie met de wolf te gaan leven, want de wolf draagt bij aan het Limburgse ecosysteem.

“Het is niet de vraag of de wolf naar onze regio komt, maar wanneer.”

Olaf Op den Kamp, wolvenkenner

“Als we de wolf willen behouden, zullen we moeten samenwerken.” 

Bas Custers, wolvenkenner

Tentoonstelling

Op zondag 7 november om 13.00 uur opent de pop-up expo ‘Wolven in Limburg’ haar deuren in Natuur- en Milieu Centrum De IJzeren Man in Weert. Hier kun je tot en met 31 december 2021 van alles te weten komen over eetgewoontes, sporen, gedrag en slimme trucs van de wolf.

De tentoonstelling is een project van het Belgische Agentschap voor Natuur en Bos, projectenbureaus Bosland en Duinengordel, Grenspark Kempen-Broek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en de Provincie Limburg en was al in verschillende Limburgse steden en gemeenten te bezichtigen.

Naast verschillende informatiepanelen is ook de opgezette wolf “Roger” te bezichtigen. Deze wolf is drie jaar geleden overleden door een aanrijding in Opoeteren (België). Voor meer informatie: https://www.nmcweert.nl/

Wolven Webinars

Wolvenkenners Bas Custers en Olaf Op den Kamp vertellen van alles over het leven van de wolf in de webinars op woensdag 3 november van 19.15 – 20.15 uur voor kinderen (groep 5 t/m 8 basisschool) en op woensdag 8 december van 20.00-21.00 uur voor volwassenen. Voor natuurgidsen en jeugdbegeleiders vond er reeds een webinar plaats op 6 oktober. Aanmelden is verplicht en kan via onderstaande links op www.ivn.nl:

Na aanmelding krijgen de aanmelders een link met toegang tot het betreffende webinar.

Lespakket over de Wolf

Speciaal voor basisscholen (groep 5 t/m 8) is er door IVN Limburg een lespakket over de Limburgse wolf samengesteld. Deze is gratis te downloaden via:
https://www.ivn.nl/provincies/limburg/lespakket-de-wolf-in-limburg/aanmelden-lespakket/bedankt-provincies-limburg