De oranje loper toert door Limburg

In Limburg hebben de gemeentes Beekdaelen, Maastricht, Roermond en Weert de handen ineen geslagen en spreken zich uit tegen gendergeweld.

Op 25 november toert de oranje loper door Limburg. Op deze loper wordt er aandacht gevraagd voor het geweld tegen vrouwen. Samen met Stichting FAM!, SMKK, Ladies’ Circle Roermond, Ladies’ Circle Weert, Zonta Mergelland, de Ronde Tafel Roermond en Soroptimistclub Mosaïk Limburg worden oranje kaarsen uitgedeeld met een flyer met feiten over gendergeweld in Nederland. Dit is onderdeel van de internationale Orange the World campagne. Een campagne die nu harder nodig is dan ooit.

In Nederland? Ja in Nederland!

Vaak wordt gedacht dat gendergeweld alleen plaatsvindt in ontwikkelingslanden. Helaas is niets minder waar. Zo staat Nederland zelfs op de derde plek in Europa als het gaat om femicide, ofwel vrouwenmoord. Aan femicide gaat vaak een patroon van structureel geweld vooraf: dwangmatige controle, stalking en fysiek (huiselijk) geweld. Nederland staat op de derde plaats van landen in Europa waar femicide het meeste voorkomt. Hoog tijd voor bewustwording, zo vindt men. Geweld tegen vrouwen komt in Nederland heel veel voor. En in alle lagen van de bevolking.

Er is geen beleid

In de politiek wordt lang niet altijd rekening gehouden met de risico’s voor vrouwen; zo leidde de avondklok en de lockdowns tot een forse toename van seksueel geweld, huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag online. Zo meldt Rutgers dat 8 procent van meisjes te maken heeft gehad met seksueel geweld tijdens de Corona periode en 3 procent van jongens. Hier was gedurende de pandemie weinig aandacht voor.

Niet meer zwijgen

In negen van de tien gevallen van geweld tegen vrouwen is de dader een man, meestal een bekende van het slachtoffer. Gelukkig zijn de meeste mannen geen geweldpleger, maar pleger of niet, bijna iedereen zwijgt over dit onderwerp. Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Het is dan ook noodzakelijk om mannen te betrekken bij de oplossing. Mannen moeten zich uitspreken over en tegen gender gerelateerd geweld en elkaar er op aanspreken als het gaat om seksistische grapjes en/of ongepast gedrag.

Op donderdag 25 november is de oranje loper op de volgende plekken:

  • Beekdaelen, op de Markt in Nuth 10.00 tot 11.30
  • Maastricht, op de Markt 12.00 tot 13.30
  • Roermond, op het Kloosterwandplein 14.00 tot 15.30
  • Weert, bij de bibliotheek 16.00 tot 17.30

Maak geweld bespreekbaar, het taboe moet doorbroken worden. Geweld is NIET OKÉ!

Voor meer informatie zie https://famnetwerk.nl/artikel/25-november-toert-de-oranje-loper-doorlimburg-in-het-kader-van-orange-the-world.