Expo in Weert over wolven: hoe zit het nu echt?

“Belgische wolf komt deze kant op” of “Dode wolf gevonden”. Steeds vaker zien we soortgelijke koppen in het nieuws. En dat is niet gek, want de wolf is bezig aan een opmars in ons land. Ook in Limburg worden steeds vaker wolven gesignaleerd, wat veel vragen en discussie oproept. Maar wat weten we eigenlijk van de wolf?

Educatieve tentoonstelling

Maak kennis met dit bijzondere dier bij pop-up expo ‘Wolven in Limburg’ bij Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man. Na een succesvolle reis door Belgisch Limburg, is deze educatieve tentoonstelling nu voor het eerst te bezoeken in Nederland.

Van 7 november t/m 2 januari is de expo dagelijks gratis te bezoeken in het NMC. Niet voor niets is gekozen voor Weert: in onze omgeving zijn al vaak wolven waargenomen. Reden genoeg om ons te verdiepen in dit fascinerende dier!

Feestelijke opening

De expo werd op zondag 7 november om 13:00 uur feestelijk geopend door wethouder Henk van de Loo van de gemeente Weert en gedeputeerde Geert Gabriëls. Wethouder van de Loo: “In onze groene thuishaven is het belangrijk te leren leven met de planten en dieren om ons heen. Ook de wolf maakt hier deel van uit”. Vanaf heden is de tentoonstelling dagelijks te bezoeken.

Jong en oud

Aan de hand van het levensverhaal van echte wolven Naya, Roger, August en Noëlla leer je alles over het wel en wee van deze dieren. Door de interactieve opzet, waarbij alle zintuigen worden gebruikt, is de expo geschikt voor jong en oud. Zo sta je oog in oog met Roger, de in België aangereden wolf en kun je zelf kijken, luisteren en voelen hoe goed jij een wolf herkent. Met het speciale Ontdekboekje erbij komt de expo nog meer tot leven. En nu de wolf zich toch echt lijkt te gaan vestigen in onze omgeving, geeft de expo antwoord op belangrijke vragen als “Wat betekent de terugkeer van de wolf?” en “Waarom kiest de wolf voor Limburg?”. Er is speciale aandacht voor het onderwerp preventie. Want hoe beschermen we ons vee en onze huisdieren nu we steeds meer gaan samenleven?

Kijk voor informatie over de pop-up expo op de site van NMC De IJzeren Man.

Activiteiten

Wil je nog meer weten over de wolf? Tot het eind van het jaar zijn er verschillende activiteiten rond dit dier! IVN Limburg organiseert webinars over de wolf. Ontdek alle ins en outs over wolven tijdens speciale sessies voor kinderen, volwassenen en natuurgidsen.

Meer informatie is te vinden op de site van het IVN. Het NMC organiseert een lezing over de wolf door wolvenkenner Olaf Op Den Kamp op dinsdag 30 november. En voor groep 5 t/m 8 is er een gratis lespakket samengesteld door IVN Limburg. Genoeg te ontdekken dus!

Bekijk een video: https://youtu.be/HexjqCG0JUQ