‘Vanaf de velden’ – documentaire over vier boerenfamilies

Algemeen Nederweert Regio Weert Reageer 4 min. leestijd

Boer of tuinder zijn is veel meer dan alleen werk. Het is een passie, een hobby, een way of life.

Vier boerenfamilies staan centraal in een documentaire die in opdracht van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is gemaakt. De film is dit jaar tot stand gekomen tijdens het jubileumjaar van de LLTB, die 125 jaar bestaat.

Een unieke kijk in het leven van boerenfamilies, waarin de kijker kennis maakt met de passie en trots op het boerenerf. Een jaar lang zijn vier agrarische ondernemers, leden van de LLTB, gevolgd op het bedrijf, en is de documentaire ‘Vanaf de velden’ tot stand gekomen. De film is gemaakt door documentairemaker Pieter-Nic van den Beuken uit Sevenum, in samenwerking met cameraman Ruud Geuijen uit Roggel.

De boer, de tuinder, de mens

In de 45 minuten durende jubileumdocumentaire staat de mens achter de boer of tuinder centraal. Wat beweegt hem of haar om boer of tuinder te worden? Hoe staan zij in het leven? Wat zijn de mooie maar ook de minder mooie kanten van het boerenbestaan?

Eén van de hoofdrolspelers is Wim van den Eertwegh. Wim heeft een gemengd bedrijf gevestigd in Kessel, op steenworpafstand van de Maas. Een jaar lang is hij in zijn doen en laten gevolgd. In de stal, op de tractor maar ook toen het Maaswater tot aan z’n knieën stond tijdens de watersnood die Limburg teisterde in de zomer van 2021.  

Ook Paul van der Hulst speelt een hoofdrol in de video. Paul is een jonge rozenkweker uit America. In zijn jonge jaren verhuisden zijn ouders van Zuid-Holland naar tuinbouwgebied Reindonk om daar hun bedrijf verder uit te bouwen. Hoe vond hij zijn plek in het kleine Noord-Limburgse dorp? Waarom koos hij ervoor om samen met zijn broers en zus het ouderlijk bedrijf voort te zetten? En wat maakt rozenkweken zo mooi?

Rebecca Steinbusch-Lacroix is de derde hoofdpersoon in de documentaire. Rebecca is meewerkende echtgenote binnen het gemengde agrarische familiebedrijf, met melkvee en fruitteelt, van de familie Steinbusch in Sint Geertruid. Waar de mannen zich vooral focussen op het agrarisch werk, neemt Rebecca alle andere taken op zich. Denk daarbij aan de zorg voor het gezin, maar ook de zorg voor verbinding met de omgeving. Door zitting te nemen in het LLTB-regiobestuur, schoolklassen rond te leiden op het bedrijf en door middenin de gemeenschap te staan, zorgt Rebecca ervoor dat burgers en boeren verbonden blijven met elkaar.

Vierde hoofdpersoon is Koen van Eijk. Hij runt, samen met zijn vader, een varkens- en pluimveebedrijf in Nederweert. Koen is een jonge boer, die graag het bedrijf van zijn opa en vader wil voortzetten. Zijn ideeën hierover komen aan bod in de documentaire ‘Vanaf de velden’.

Première van de documentaire

Een jaar lang hebben de vier boerenfamilies een cameraman en documentairemaker te gast gehad bij hun bedrijf en in hun gezinnen. Nu is eindelijk de tijd aangebroken om het resultaat te laten zien. Op donderdag 18 november gaat de documentaire in première in het digitale LLTB Jubileumcongres. Leden van de LLTB zien dan als eerste deze unieke beelden.

Uitzending op televisie

Vanaf zaterdag 20 november tot en met donderdag 25 november wordt ‘Vanaf de velden’ uitgezonden op televisie. L1 besteedt in haar programmering aandacht aan de documentaire en laat de kijker kennis maken met het leven op de boerderij.

Na uitzending op L1 wordt de documentaire online getoond en is er voor andere media de mogelijkheid om de beelden uit te zenden.

Bekijk de trailer: https://youtu.be/RStPgzpQLmY

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie