Carnaval naar de zomer? Volgens de Rogstaekers is dat geen optie

Carnaval komt steeds dichterbij, maar hoe moet het straks worden gevierd? Met die vraag kwam RTL Nieuws naar de Rogstaekers in Weert.

Door de hoge besmettingscijfers omtrent het corona-virus is de hoop vervlogen dat in februari het carnavalsfeest kan losbarsten. Veel carnavalsverenigingen hebben hun optochten en andere festiviteiten geschrapt. Maar wat kan wel? Een optocht in de lente of zomer?

Kanseleer Jasper Heesakkers van Stadsvastelaovendjvereniging De Rogstaekers stond voor de camera van het RTL Nieuws en besprak de voorgelegde opties. “De kans dat de carnaval in zijn oorspronkelijke vorm door kan gaan is heel erg klein”, vertelt hij.

In het Brabantse Oijen verplaatsen ze de optocht naar de lente. Maar dat doet lang niet iedere carnavalsvereniging. “Je kan Kerstmis en Pasen ook niet verplaatsen”, aldus Max Ruiters van de Samenwirkende Limbugse Vastelaovesvereniginge. “Als je het naar de zomer verplaatst heeft het geen betekenis meer. Dan is de hele waarde van de traditie weg”, vult Heesakkers aan.

Hoe het carnaval (Vastelaovendj, zoals ze in Weert zeggen) er precies uit komt te zien blijft nog lastig te zeggen.

Het item kun je terugkijken via: https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5279687/rtl-nieuws-1930-uur (vanaf 7m37)