Leerlingen Het Dal lopen voor Stichting Vlinderkind

Vandaag liepen de kinderen van basisschool Het Dal ‘het vuur uit de schoenen’ voor Stichting Vlinderkind. Vanaf 20 november, de Dag van de rechten van het kind, besteedden de scholen van Stichting Eduquaat aandacht aan kinderen met de ziekte EB (Epidermolysis bullosa). Deze ziekte wordt ook wel blaarziekte of vlinderziekte genoemd.

Wat is de vlinderziekte?

Door een genetische afwijking is de huid van deze kinderen zo teer als de vleugel van een vlinder en ontstaan er door aanraking of wrijving wonden of blaren die iedere dag moeten worden verzorgd en doorgeprikt. Deze wondverzorging is intensief en pijnlijk. Door de open wonden treden er sneller infecties op waardoor de levensverwachting van deze kinderen lager is.

Omdat het een zeldzame ziekte is (ongeveer 500 kinderen in Nederland lijden hieraan) is er weinig geld voor onderzoek. Dit onderzoek is hard nodig om middelen te vinden die de levenskwaliteit van deze kinderen verhogen en om hopelijk op termijn een geneesmiddel te vinden tegen deze vreselijke ziekte.

Acties op scholen van Eduquaat

Alle zeven scholen van Eduquaat hebben vanaf 20 november acties georganiseerd om geld in te zamelen voor dit goede doel. Kinderen hebben o.a. schilderijen gemaakt en verkocht. Er zijn flessen- en kaartenacties  gehouden en er zijn sponsorlopen georganiseerd.

Bij basisschool Het Dal / Brede School Markeent renden de kinderen van groep 1 tot en met groep 8 vandaag fanatiek hun rondjes. Het startsein van de loop werd gegeven door leerlingen van de leerlingenraad die een ballon doorprikten (de ballon als symbool van de doorgeprikte blaren). Rode blosjes op de wangen, volle stempelkaarten en vaders, moeders, opa’s en oma’s die keurig op anderhalve meter afstand aanmoedigden of zelfs mee renden.

Op dinsdag 25 januari wordt bij de cheque uitreiking aan Stichting Vlinderkind bekend gemaakt welk bedrag de scholen van Eduquaat samen hebben ingezameld.