Competitiewedstrijden brandweer in Budel en Maarheeze in beeld

Cranendonck – Zaterdag 9 april vonden in Budel en Maarheeze de ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) competitiewedstrijden van de Brandweer plaats.

Vanaf 08.00 uur in de ochtend startte iedere 45 minuten een nieuw team voor hun speelronde. Zowel de brandweerpost Budel als Maarheeze hadden hun creativiteit de loop gelaten om een mooie wedstrijd te organiseren. De koppen werden bij elkaar gestoken en samen met het ABWC werden twee scenario’s uitgeschreven die werden uitgevoerd door bijna 20 brandweerposten uit de regio. Zelfs uit Sprang Capelle kwam een brandweerpost om mee te doen aan deze populaire wedstrijden, al dan niet voor het gezellige samenzijn tijdens de prijsuitreiking. Ze wisten zelfs de 1e prijs mee naar huis te nemen na een ruime overwinning op de Budelse wedstrijdbaan.

De ABWC wedstrijden werden georganiseerd om de vakbekwaamheid van de Nederlandse Brandweerposten te bevorderen. Ervaren juryleden beoordeelden de deelnemende brandweerteams, en ’s avonds vond in de brandweerkazerne aan de Grensweg in Budel de prijsuitreiking plaats.

Scenario in Budel

Aan de Looierijstraat in Budel was in een oud timmeratelier brand ontstaan in de hout werkplaats. De brand was was overgeslagen naar de afzuiging en tot overmaat van ramp vond er ook nog een ontploffing plaats en breidde de brand zich op de bovenverdieping uit. Er moest één slachtoffer in veiligheid worden gebracht alvorens de brand geblust kon worden.

Scenario Maarheeze

In Maarheeze vond in een bedrijfspand aan Den Engelsman een bijeenkomst plaats van een motorclub. Daarbij was een paaldanseres ten val gekomen en met haar been bekneld komen te zitten bij het podium. Deze persoon diende zo snel en veilig mogelijk uit haar benarde positie bevrijd te worden. Maar het werd de brandweerlieden niet bepaald makkelijk gemaakt door de aanwezige clubleden. De politie diende eraan te pas te komen om ze te assisteren door het bedrijfspand te ontruimen. De ambulancedienst kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer. Vervolgens kwam er een man in paniek binnen die aangaf dat bij het naastliggende bedrijfspand eveneens een ongeval had plaats gevonden, waarbij ook een slachtoffer was gevallen. Een auto met aanhanger wilde daar gevaarlijke stoffen lossen en daarbij liep de vrouw flinke brandwonden op aan haar hand, en raakte ze gewond aan haar hoofd. Het was aan de brandweermensen om deze situatie te stabiliseren door de gevaarlijke stoffen veilig te stellen en het slachtoffer te redden. Met de brandweerslang werden haar brandwonden afgespoeld waarna de ambulancedienst het slachtoffer mee nam in de ambulance voor verdere behandeling.

Sportieve strijd

De brandweerposten streden tegen elkaar om het incident zo goed en snel mogelijk af te handelen, om zo veel mogelijk punten binnen te slepen. Tijdens de gezellige prijsuitreiking werden de bekers uitgereikt, en kon men gezellig het glas heffen op een geslaagde dag.

De uitslag

Wedstrijdbaan Budel – brand

 1. Sprang Capelle  1487 punten
 2. Bladel 1470 punten
 3. Best 1464 punten
 4. Oirschot 1452 punten
 5. Veldhoven 1441 punten
 6. TUe bedrijfsbrandweer 1425 punten
 7. Mierlo 1425 punten
 8. Valkenswaard 1361 punten
 9. Bavaria bedrijfsbrandweer 1307 punten

Wedstrijdbaan Maarheeze (Technische Bevrijding en Gevaarlijke stoffen)

 1. De Beerzen 2112 punten
 2. Leende 2070 punten
 3. Veiligheidsregio BZO 1894 punten
 4. Someren 1805 punten
 5. Son en Breugel 1797 punten
 6. Sleeuwijk 1762 punten
 7. Bergeijk 1755 punten
 8. Reusel 1744 punten
 9. Hilvarenbeek 1669 punten
 10. Asten 1449 punten

Een bijdrage van Foto Hammie