Sommige meiden hebben geen geld voor menstruatieproducten

4 reacties

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 12 meisjes wel eens te weinig geld heeft om tampons, maandverband of andere menstruatieproducten te kopen. Volgens de gemeente Weert is deze menstruatiearmoede een zorgelijk probleem. In het kader van het project Speaking Minds hebben ze leerlingen van Gilde Opleidingen gevraagd om mee te denken hoe deze vorm van armoede opgelost kan worden.

Menstruatiearmoede onder jongeren in Weert

Punt Welzijn, de gemeente Weert en Gilde Opleidingen zijn enkele jaren geleden het project Speaking Minds gestart. Hierin legt de gemeente aan jongeren een vraagstuk voor waarmee een medewerker van Punt Welzijn, een beleidsmedewerker van de gemeente en een groep leerlingen aan het werk gaan. “Tien weken lang ga ik samen met de klas aan de slag om daar een advies op te formuleren …”, zo vertelt Imke Gijsen van Punt Welzijn. “… Dit keer ben ik samen met de jongeren aan de slag met de vraag: Hoe kunnen we menstruatiearmoede onder jongeren in Weert verminderen?”.

Oplossingen

“Wij zijn in groepjes bezig om adviezen te schrijven voor de gemeente”, zo vertelt Britt. Haar medeleerlinge Tessa vult aan: “We willen bijvoorbeeld kastjes op gaan hangen waar mensen menstruatieproducten uit kunnen pakken”.

Ongemakkelijk

Volgens Imke van Punt Welzijn was menstruatiearmoede bij veel leerlingen van Gilde Opleidingen nog een onbekend probleem; “Toen ze er eenmaal van hoorden dachten ze er moet echt iets aan gebeuren”. Vooral de jongens in de klas vonden het in het begin een ongemakkelijk gespreksonderwerp. Jesper had er in eerste instantie ook wat moeite mee, maar ziet er nu ook het nut van in; “Het is toch ook wel weer goed om het hier over te hebben en bespreekbaar te maken”.

Uitvoerbaar

Op 20 april zullen de leerlingen hun adviezen gaan presenteren aan de wethouder. Deze gaat dan bekijken welke ideeën om menstruatiearmoede in Weert terug te dringen ook echt uitvoerbaar zijn. Leerlinge Britt: “Ik hoop dat ze er wel iets mee doen. Want ik denk dat wij wel goed onderzoek hebben gedaan om met een goed antwoord te komen”.

In onderstaande video vertelt Imke Gijsen van Punt Welzijn meer over Speaking Minds. Britt Creemers, Jesper Wiermans en Tessa van Leuken, van Gilde Opleidingen, vertellen wat ze van het project vinden en welke oplossingen ze nog meer hebben tegen menstruatiearmoede in Weert.

Bekijk de video via: https://youtu.be/ewnjppQ8nbo

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties