Zes nieuwe uitgiftepunten voor menstruatieproducten in Cranendonck

Algemeen Cranendonck Regio Reageer 3 min. leestijd
Foto via Gemeente Cranendonck

Cranendonck – Meisjes en vrouwen die (tijdelijk) krap bij kas zitten kunnen vanaf 1 juli in bijna iedere kern van gemeente Cranendonck terecht voor gratis menstruatieproducten.

Wethouder Marcel Lemmen opende vandaag het eerste, nieuwe Menstruatie-uitgiftepunt (MUP) bij de voedselkast van Margret Hendriks aan de Gastelseweg 11 in Budel. Deze maand worden in samenwerking met het Armoedefonds, gemeenschapshuizen en bestaande burgerinitiatieven zes nieuwe MUPS geopend waar tampons en maandverband verkrijgbaar is.

Zes nieuwe punten

De zes nieuwe MUP’s, komen in; Soerendonk – Gemeenschapshuis Den Donck, Maarheeze – De Smeltkroes, Budel – Kringloopwinkel Verderest en Voedselkast (Gastelseweg 11), Budel-Dorplein – Gemeenschapscentrum De Schakel en Budel-Schoot – gemeenschapshuis De Reinder. De kasten met producten zijn herkenbaar aan een paarse vlinder bij het punt. De menstruatieproducten worden beschikbaar gesteld door het Armoedefonds. Er is een groot aanbod, dus je kunt kiezen welk type en merk maandverband of tampons bij je past. Op aanvraag bij de punten zijn ook duurzame alternatieven als menstruatiecups en wasbaar maandverband verkrijgbaar.

Voor iedereen die het nodig heeft

“Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn”, geeft wethouder Marcel Lemmen aan. “Door gestegen prijzen van onder andere boodschappen zit een steeds grotere groep regelmatig krap bij kas en heeft hier geen geld voor.” Onacceptabel vinden de initiatiefnemers achter de menstruatiepunten. Landelijk blijkt 1 op de 10 vrouwen onvoldoende geld te hebben voor maandverband of tampons. Dit betekent dat ze thuis blijven van werk, vrienden of school met alle gevolgen van dien.

Ambassadrices voor de MUP’s in Cranendonck

Cranendonck heeft drie ambassadrices die de MUP’s een gezicht geven en die je kunt aanspreken als je vragen hebt: Amy van Bogget (jongerenwerk), Els van der Heijden (armoedeplatform) en Marina Liebregts (Kringloopwinkel Verderest).

Verkrijgbaarheid en doneren

Het Armoedefonds zorgt voor de menstruatieproducten op de uitgiftepunten. Ze hebben al 1700 MUP’s door heel Nederland gerealiseerd. Heb je zelf nog wat producten staan die je niet meer gebruikt? Is het doosje stuk maar zijn de maandverbandjes en tampons nog netjes dicht verpakt? Doneer deze dan bij één van de MUP’s in gemeente Cranendonck of bij het landelijke inzamelpunt van het Armoedefonds.

Bestaande punten

Er zijn in de gemeente Cranendonck (op eigen initiatief) al MUP’s gevestigd; in Budel-Schoot – in ‘het winkeltje van de gekke geitenbende’ en bij Via Tim Punt Pink (Graafschap Hornelaan 77). Ook bij het BRAVO! College en de jongerencampus in Budel is een MUP (uitsluitend voor eigen leerlingen) gevestigd.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie