Steeds meer veilige plekken voor Oekraïense vluchtelingen in Limburg

Limburg kan vluchtelingen op steeds meer plekken een veilig onderkomen bieden, zo ook in Weert.

De vluchtelingen hebben huis en haard moeten achterlaten in hun vlucht voor oorlog en geweld en hebben nu vooral een veilige plek nodig om bij te komen van de verschrikkelijke situatie in hun land.

Als ze eraan toe zijn en ze zijn geregistreerd bij de gemeente waar ze onderdak hebben, krijgen ze ook hulp aangereikt om school, studie, sport of werk op te pakken.

Kwaliteit van de noodopvang

Met het creëren van noodopvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen proberen de gemeenten te voorkomen dat er extra druk komt te liggen op de huisvesting van bijvoorbeeld reguliere en urgente woningzoekenden.

Voorzitter Veiligheidsregio Limburg Noord Antoine Scholten: “We begrijpen de vragen en zorgen over de woningnood bij reguliere en urgente woningzoekenden. Maar we moeten geen appels met peren vergelijken. De noodopvanglocaties zijn nadrukkelijk niet meer dan een tijdelijke plek voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.” Limburg probeert deze vluchtelingen wel iets meer te bieden dan een veldbedje in een sporthal. Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg Annemarie Penn-te Strake: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel spullen er zijn ingezameld en hoeveel mensen hulp aanbieden. Zo kunnen we samen zorgen voor een veilig plek, waar de vluchtelingen tot rust kunnen komen en iets meer privacy hebben dan in een sporthal. Ik zag op tv een vluchteling in Oekraïne met tranen in de ogen vertellen dat ze ‘op hoop van zegen’ vertrok. Ik hoop dat wij die zegen voor haar kunnen zijn.”

Noodopvangplekken

Momenteel verblijven er ongeveer 1.900 in vluchtelingen in de gemeentelijke noodopvanglocaties in Limburg. De verwachting is dat het aantal noodopvangplekken komende weken verder stijgt. Zo komen steeds meer gebouwen beschikbaar die gemeenten hebben omgebouwd tot noodopvang. Dit zijn geen luxeplekken, maar bijvoorbeeld kantoorgebouwen die voor tijdelijke bewoning zijn aangepast en waar vluchtelingen voor enkele maanden terecht kunnen.

Vanaf 1 mei komt ook het rijksoverheidsgebouw Overmaze in Maastricht stapsgewijs beschikbaar, met een totale capaciteit van 400 vluchtelingen. Daarnaast onderzoeken de Limburgse gemeenten andere mogelijkheden, bijvoorbeeld het plaatsen van tijdelijke woonunits.