Britse Lancaster maakt herdenkingsvlucht boven Heythuysen

Heythuysen – Vandaag maakte een Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight vluchten boven Nederland en België. Dit in het kader van de Nationale Dodenherdenking van 4 mei.

Als eerbetoon aan de omgekomen bemanningen vloog de AVRO Lancaster bommenwerper (PA474) kortstondig lager over de betrokken crashsites, waaronder het Lancaster monument in Heythuysen. Bij het monument vond een herdenkingsbijeenkomst plaats in het bijzijn van burgemeester Désirée Schmalschläger.

Na zijn flypast in Heythuysen vloog de Lancaster via Nederweert door naar het Belgische Gierle. De bemanning van vandaag bestaat uit Seb Davey, Mat Moore, Neil Whitehead en Jim Stokes.

Monument in Heythuysen

Het ‘Lancaster-monument’ in Heythuysen is een zwerfkei met daarop het embleem van de Royal New Zealand Air Force (RNZAF) bevestigd. Voor de zwerfkei is een stalen plaquette geplaatst met daarop een tekst in het Nederlands en het Engels. Op de hoek rechts boven van de plaquette is een stukje van de gecrashte Lancaster bevestigd.

Het ‘Lancaster-monument’ in Heythuysen is opgericht ter nagedachtenis aan vijf bemanningsleden van de Lancaster ME-752 van Squadron 75 van de RNZAF, die bij het neerstorten van hun toestel het leven lieten.

De slachtoffers waren Joseph Armstrong, Jack Frank MacDonald Barson, Horace Callow, Gerald Brian Roche en Keith Emmett Smith.

Je vindt het monument aan de Op den Birkenbosch 3 te Heythuysen.

Meer informatie: lancastermonument.nl

Bekijk een video: https://youtu.be/yOHZ4r-XcVA