Foto’s van overleden zoon Niek Gooren zorgen voor gevoel van trots

Algemeen Human interest Weert 1 reactie 4 min. leestijd

De zwangerschap van de in Weert wonende Susanne Plugers en haar vriend Niek Gooren verliep voorspoedig. Tot die donkere dag in december 2016; na 38 weken zwangerschap overleed totaal onverwachts hun ongeboren zoontje Mathijs.

Vrijwel direct na deze ingrijpende gebeurtenis werd Niek gewezen op het bestaan van de Stichting Make a Memory. Deze zorgde ervoor dat Niek en Susanne een blijvende herinnering aan hun zoontje kregen.

Portretreeks

De uren en dagen die volgden na het plotseling overlijden van Nieks ongeboren zoon Mathijs gingen in eerste instantie als een waas aan hem voorbij. Hij is blij dat er een zorgprofessional is geweest die hem toen heeft gewezen op het bestaan van de Stichting Make a Memory.

De stichting fotografeert overleden kinderen van 23 weken in de zwangerschap tot en met 17 jaar oud. Dat doen zij kosteloos. Een vrijwilliger komt dan langs en maakt een portretreeks van het overleden kind. In de vier dagen dat Susanne en Niek hun zoontje thuis bij zich hadden is een fotograaf langs gekomen om een fotoserie te maken. “Dat heeft ons geholpen om een blijvende herinnering van hem te hebben. Dat wij iets hebben waar we naar kunnen kijken en ook trots kunnen zijn op onze zoon”.

Bestaan aan kaarten

Omdat de bekendheid van de Stichting Make a Memory nog niet zo heel groot is lopen ouders de kans mis om een blijvende herinnering aan hun overleden kind te krijgen, aldus Niek. “Als je in verwachting bent ben je niet bezig met welke fotograaf kan ik misschien erbij halen als mijn kind eventueel overlijdt. Dat doe je niet”. Hij ziet dan ook een belangrijke taak voor zorgprofessionals, zoals politie of brandweer, om het bestaan van de stichting bij ouders van een overleden kind aan te kaarten.

Eigen initiatief

Zelf wil Niek ook iets doen om zoveel mogelijk mensen te laten weten van het bestaan van Make a Memory. Samen met documentairemaker Ruud Lenssen nam hij het initiatief tot de film ‘Trots en Troost’. “Om aandacht te genereren voor de stichting heb ik bedacht om een documentaire te maken. Dat is een korte film van 10 minuten geworden”. In de documentaire komen ouders aan het woord die uitleggen wat voor hen de waarde is van de foto’s die Make a Memory voor hen maakte. Niek hoopt dat zoveel mogelijk mensen, waaronder ook zorgprofessionals, de film gaan zien.

Matilda leert haar broer kennen

De foto’s van Mathijs zorgen voor verschillende emoties, zo vertelt Niek. “Als ik de foto’s bekijk dan voel ik trots voor mijn zoon, maar ook het verdriet. Het is trots en verdriet dat bij elkaar komt”.

Niet alleen voor Niek en zijn partner Susanne zijn de foto’s van hun overleden zoontje Mathijs van groot belang. Ook voor hun dochtertje Matilda, die haar oudere broertje nooit gekend heeft, is het een manier om te leren begrijpen wat voor rol haar broer Mathijs in het gezin heeft.

Voor meer informatie over Make a Memory kun je terecht de website van de stichting: www.makeamemory.nl. De film ‘Trots en Troost’ is hier te zien: www.trotsentroost.nl.

In onderstaande video vertelt Niek Gooren meer over de documentaire waartoe hij het initiatief nam en over wat de foto’s van zijn overleden zoontje voor waarde voor hem en zijn gezin hebben.

Bekijk de video: https://youtu.be/zJb_QIRlZK4

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie