Met edelsmeden geeft je iets unieks cadeau

Hoe het voelt om een zelfgemaakt sieraad te dragen of aan iemand anders te geven? “Het is een geweldig gevoel”, zegt cursist Leon Maurer. “Prachtig om van niets iets te maken en het door je eigen handen te zien groeien.” Voor het tweede jaar volgt hij de cursus Edelsmeden bij RICK in Weert.

“Als je iets speciaals wil doen voor een ander dan kun je voor hem of haar een zelfgemaakt sieraad maken. Het gevoel ‘dit heb ik voor jou gemaakt’ is fantastisch!”

Hangertje

Leon Maurer zit geconcentreerd aan de werkbank te zagen en te vijlen. Tussen de klemmen blinkt een rond stuk zilver. “Gemaakt van oude zilveren kettinkjes die bij ons op zolder lagen”, lacht hij. Hij heeft de kettinkjes omgesmolten tot een staaf van zilver en vervolgens in een zuurbak gelegd om te reinigen. Van het zilver maakt hij een kettinghanger voor zijn vrouw. “Kijk, het moet ongeveer zo worden”, vertelt Leon, terwijl hij een foto op zijn mobiele telefoon laat zien. “Het wordt een hangertje van ouders die hun armen ter bescherming om hun kinderen leggen.”

Eerste gepriegel met metaal

Twee jaar geleden heeft Leon Maurer (46 jaar) zich aangemeld voor de cursus Edelsmeden. Maar het vonkje voor metaalbewerking was er al eerder. Een grote hobby van hem is Live Action Role Play (LARP), een soort improvisatietoneel zonder publiek of script. Meestal speelt Leon het personage van viking en ziet hij er met z’n harnas van ijzeren ringetjes woest en indrukwekkend uit. “Het harnas was aan vervanging toe, toen heb ik zelf alle ijzeren ringetjes gevouwen. Dat was mijn eerste gepriegel met metaal.” Leon herinnert zich nog goed hoe hij bij RICK op zijn dochter stond te wachten die balletles had en uit het folderrek een flyer over edelsmeden pakte. De volgende trigger kwam op de open dag van RICK. Leon liep met z’n vrouw het leslokaal binnen, waar docent Harry van Ekert een demonstratie edelsmeden gaf. Wanneer Harry ook nog de ring van Leon walst en recht klopt, is hij verkocht.

Record zaagjes breken


Iedere week is hij samen met acht tot tien medecursisten bezig in het leslokaal, dat helemaal is ingericht voor edelsmeden. De werkbanken, de kast met gereedschappen, het zuurbad, de gasbrander. De les van tweeënhalf uur vliegt voorbij met het gieten, walsen, zagen, boren, vijlen en polijsten van metalen. Maar ook met naar elkaars werk kijken en erover praten. “We zijn met een leuke groep en inspireren elkaar en leren van elkaar. Als een ander je werk mooi vindt, voel je je groeien.” Tussen de werkzaamheden door legt docent Van Ekert verschillende basistechnieken uit. Het record ‘Meeste zaagjes breken’ heeft lang op naam van Leon gestaan. “Het zijn dunne zaagjes en als je het zaagje niet goed vastmaakt, breekt het. Je denkt alleen: niet nu.” De zaagjes zijn zo dun om zo min mogelijk afval te hebben. De meeste cursisten leggen bij het zagen een blaadje onder hun werk om maar niets verloren te laten gaan. Zeker bij dure metalen zoals goud is dat belangrijk. “Met het vijlsel kan je je werk weer versieren. Dat geeft een mooi effect.”

Blijdschap en frustratie

Over de eerste opdracht ‘Maak een ring’ doet Leon vier tot vijf lessen. “Je krijgt tips en ziet hoe Harry het doet.” Daarna volgde een spang (open armband) en enkelketting voor zijn dochter. Het kettinkje was een hele klus. Bij het solderen van de ringetjes liep het soldeersel overal doorheen. “Ik zag het werkstuk achteruitgaan. Heel frustrerend. Maar als het lukt, ben je zo blij. Het is fijn als je vooruitgang ziet.” Leon gebruikt nu zilver als materiaal, maar wil in de toekomst ook met goud en platina gaan werken. 

Op 11 mei start een nieuwe cursus Edelsmeden bij RICK, speciaal voor beginners om kennis te maken met de ambacht. Wil jij ook zelf sieraden maken? Meld je dan aan voor deze korte basiscursus van 10 lessen.  

Meer informatie via RICKraakt.nl