Nieuwbouw St. Jans Gasthuis verder toegelicht

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

Omwonenden van het Sint Jans Gasthuis (SJG) kregen maandagavond uitleg over de nieuwbouwplannen van het Weerter ziekenhuis. Zo kregen ze te horen dat het SJG volgend jaar wil beginnen met de bouw. In 2030 moet de volledige nieuwbouw afgerond zijn.

Bouw in twee delen

Als de vergunningen rond zijn wil het SJG in 2023 starten de nieuwbouw. Twee jaar later moet deze fase afgerond zijn. Van Grimbergen, directeur facilitair en vastgoed: “.. Dat is de eerste fase van de nieuwbouw waarbij het grootste gedeelte van het ziekenhuis tot stand gebracht wordt. Dat gaat dan samenwerken met nog een deel van de oudbouw waar vooral de operatiekamers zitten”. In deze eerste fase wordt ook een gedeelte van het oude SJG afgebroken.

In 2025 wordt gestart met fase 2 van de nieuwbouw. Onder andere de nieuwe operatiekamers en een aantal kleinere afdelingen moeten dan gerealiseerd worden. Als alles volgens de planning verloopt wordt deze fase in 2030 afgerond.

Vijf bouwlagen

De nieuwbouw krijgt vijf lagen en een kelder. Op de begane grond vinden we volgens Will van Grimbergen onder andere de spoedeisende hulp, de intensive care en de laboratoria. Daarboven komen de poliklinieken en de verpleegafdelingen. In de kelder komt de afdeling logistiek en het mortuarium.

Huidige zorg gewaarborgd

Het nieuwe ziekenhuis wordt compacter dan het huidige. De oppervlakte van het nieuwe SJG bedraagt zo’n 20.000 vierkante meter. Dat is 15.000 minder dan het huidige vloeroppervlak. Dit heeft geen gevolgen voor het aanbod van de zorg.

Het aanpakken van onder andere de werkprocessen moet hiervoor zorgen, aldus Van Grimbergen. “We hebben bijvoorbeeld geleerd van corona om zaken anders te gaan doen. Een voorbeeld daarvan is het werk op de poliklinieken waarbij dagelijks patiënten ontvangen worden. Tijdens corona kon dat niet. Via beeldbellen hebben artsen met patiënten toen contact gemaakt. Dat willen we ook in de toekomst gaan toepassen”.

Geïnformeerd

Omwonenden van het SJG zijn maandagavond geïnformeerd over de nieuwbouwplannen. Van Grimbergen, die de aanwezigen toesprak, benadrukt dat hij het belangrijk vindt met hen in gesprek te blijven. “We vinden het belangrijk dat zij als een van de eerste geïnformeerd worden over onze plannen. Dat het ook vanuit het ziekenhuis met hen besproken wordt”.

Inspraak

“Ik ben ongelofelijk blij, maar ik ben ook heel erg trots op hoever we gekomen zijn”, zo besluit de directeur facilitair en vastgoed van het SJG. “Zeker omdat de mensen in het ziekenhuis al zo lang wachten op een nieuw ziekenhuis heb ik het van belang gevonden dat we met veel gebruikersgroepen aan de slag gingen. Waarbij dokters, verpleegkundigen en ondersteunend personeel met elkaar nadenkt over hoe het ziekenhuis eruit moet komen te zien. En dat is naar mijn mening heel erg goed geslaagd”.

In onderstaande video vertelt directeur Will van Grimbergen over de nieuwbouwplannen en zie je sfeerimpressies en een maquette van het nieuwe SJG.

Bekijk de video: https://youtu.be/JezDuTcvpn8

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie