Huisartsen in Weert voeren actie: praktijken vrijdag dicht

De huisartsen in Weert gaan staken. Aanstaande vrijdag houden ze de deuren van hun praktijken gesloten. Voor spoedgevallen blijven ze wel bereikbaar. Met deze actie willen de artsen onder andere aandacht vragen voor de druk op de huisartsenzorg.

Wachtlijsten

De huisartsen hebben het te druk. Niet alleen moeten ze veel administratie bijhouden waardoor er minder tijd voor de patiënten over blijft ook zorgen de wachtlijsten voor extra werk in de praktijken, zo vertelt huisarts Corine Simon. “Bijvoorbeeld de gevolgen in de GGZ. Bij kinderen, maar zeker ook bij volwassenen, zijn ze soms wel een half jaar. Dat betekent dat onze praktijkondersteuners heel veel overbruggingszorg moeten doen. Patiënten die wachten op zorg bij de GGZ blijven in de tussentijd een beroep doen op de huisartsen”.

Druk op huisartsenposten

Ook de druk op huisartsenposten baart de artsen zorgen. Zij hebben al lang niet meer te maken met alleen maar spoedklachten. De huisartsenposten nemen noodgedwongen werk over van de huisartsenpraktijken. “Spreekuren zijn overvol. Mensen kunnen soms overdag niet meer voldoende terecht”, zo legt huisarts Ruud Weijnen toe. “Die zorg verschuift naar de huisartsenpost. En daar komen zorgvragen terecht die er niet thuishoren”.

Goede locatie onbetaalbaar

In veel plaatsen is ook de huisvesting van praktijken een probleem. Een goede locatie is vaak onbetaalbaar. De huisartsen roepen de gemeenten dan ook op om hierin mee te denken om zo aan betaalbare huisartsenpraktijken te komen. “We zijn in het Weertse met vier huisartsen die graag zouden willen verkassen .. Dus wat meer hulp van de kant van de gemeente zou fijn zijn”, aldus Weijnen.

Plannen maken

Dat de huisartsen nu actievoeren is niet toevallig. Deze zomer gaat de overheid namelijk meerjarenplannen maken voor de zorg. Vandaar dat de artsen nu aandacht vragen voor hun problemen.

Manifestatie

Op het Malieveld in Den Haag vindt vrijdag een manifestatie plaats. Veel huisartsen gaan daar, al dan niet met hun personeel, naartoe. Zo ook huisarts Weijnen. “Ik wil mijn stem daar ook laten horen. Niet dat ik daar zal staan te schreeuwen als een idioot maar het feit dat we dan met veel mensen daar zullen zijn maakt het voor de politiek wel duidelijk dat er een probleem is”.

Praktijken dicht

De Weerter huisartsenpraktijken blijven vrijdag door de actiedag gesloten. Wie zijn of haar huisarts tussen 8 en 17 uur belt krijgt een bandje te horen waarop staat wie er in spoedgevallen gebeld kan worden. Simon: “Patiënten die op vrijdag een spoedvraag hebben kunnen altijd bellen en dan worden ze geholpen door collega’s die achterblijven voor de spoedzorg”. Voor reguliere zorg is iedereen vanaf volgende week weer welkom bij de eigen huisarts. Weijnen: ‘Maandag zullen we er allemaal weer zijn en dan leveren we weer de gebruikelijke zorg, die denk ik, goed is in het Weertse”.

Bekijk een video: https://youtu.be/kTloF_VfEQc