Lezing over geschiedenis Cranendonck

Algemeen Cranendonck Regio Uitgaan Reageer 3 min. leestijd

Cranendonck – Op donderdag 23 juni zal drs. Jac. Biemans, voorzitter van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ in het Cantinetheater te Budel-Dorplein een geïllustreerd overzicht geven van de hoofdlijnen uit de geschiedenis van deze gemeente, onder de titel: “Cranendonck van heerlijkheid tot gemeente”.

Voor het eerst sinds de lezingen van meester S.H. Winkelmolen in de jaren zestig van de vorige eeuw wordt op basis van recent onderzoek en met veel nooit eerder vertoonde beelden een overzicht in hoofdlijnen gegeven van onze lokale geschiedenis.

Bijzondere geschiedenis

De historie van Cranendonck biedt een onwaarschijnlijke afspiegeling van een belangrijke rij personen uit de algemene geschiedenis. De oudste geschreven gegevens over ons gebied gaan terug tot de achtste eeuw. Ze hebben betrekking op Budel, dat behoorde tot het bezit van Frankische koningen. Het Mariakapittel in Aken had ruim acht eeuwen zeggenschap over de kerkelijke goederen in Budel. De wereldlijke rechten kwamen in handen van de heer van Cranendonck, vanaf de zestiende eeuw was dat de familie van Oranje-Nassau. De dorpen Budel, Maarheeze, Soerendonk en Gastel maakten uiteindelijk de Baronie van Cranendonck uit. De Borgh, het versterkte huis van de heren van Aken in Budel en het kasteel Cranendonck te Soerendonk symboliseerden de lokale macht. In de 19de eeuw kwam het landgoed Cranendonck in particuliere handen en ontstonden de gemeenten. In 1997 werden de gemeenten Budel en Maarheeze samengevoegd en kreeg de nieuwe gemeente de historische naam Cranendonck.

Spreker

drs. Jac. Biemans studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1992 cum laude afstudeerde op de Nederduits-hervormde gemeenten Budel-Gastel en Maarheeze-Soerendonk van 1648-1795. Sindsdien is hij werkzaam in het archiefwezen en volgde hij opleidingen tot Hoger Archiefambtenaar aan de Rijksarchiefschool in Den Haag en tot Communicatiemedewerker bij Van der Hilst in Amersfoort. Sinds 1999 werkt hij bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, afdeling Erfgoed, als medewerker PR en educatie. In zijn vrije tijd is hij actief bij diverse culturele organisaties, waaronder  Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’.

  • Datum: donderdag 23 juni 2022
  • Tijd: 20.00 uur
  • Locatie: Cantinetheater, Hoofdstraat 80, Budel-Dorplein
  • Entree: Gratis voor leden, niet-leden betalen € 2,50

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie