Mendig – Budel: deelnemen is verliefd worden

Budel – Wielerliefhebbers uit Budel en omstreken zullen zaterdag 2 juli al een tijdje met rood hebben omcirkeld in hun agenda. Op deze dag organiseert Stichting WielerActiviteiten Cranendonck (SWAC) immers een tweetal tochten: Mendig-Budel (245km, 2600hm) en Budel-Waldfeucht-Budel (125km, 300hm).

Mendig – Budel

Een toertocht die haar ontstaan te danken heeft aan een kastelein die maar al te graag wielrenners wilde ontvangen op zijn terras. En aan diens zoon vanwege een verliefdheid met een meisje uit… het Duitse Mendig.

In tegenstelling tot de verliefdheid – deze is inmiddels over – is Mendig-Budel na een coronapauze van 2 jaar weer springlevend. Als de burgemeester van het Duitse Mendig op zaterdag 2 juli het startsein geeft voor een nieuwe editie, zal het peloton immers alweer voor de 24e keer in gang geschoten worden. Uiteraard met als doel om in Budel afgevlagd te worden.

Om daar te geraken, moeten echter eerst 245 kilometer en 2600 hoogtemeters overbrugd worden. Met diverse beklimmingen een pittige, maar ook een verdomd mooie wieleruitdaging over prachtige wegen in de vulkanische Oosteifel en de Ruhrsee. Vanwege het bescheiden karakter – er mogen max. 250 deelnemers meedoen – een absolute geheimtip voor wielerliefhebbers uit de regio die steeds meer uit haar bescheiden jasje kruipt.

In de voorbije jaren stonden immers niet voor niets Adrie van der Poel en de Nederlands kampioen strandracen, Rick van Breda, aan het vertrek.

Budel-Waldfeucht-Budel

Naast Mendig-Budel organiseert SWAC op dezelfde dag ook een alternatief: Budel-Waldfeucht-Budel. Met 125km en 300hm een stuk minder ver, maar zeker een uitdagende en unieke drielandenroute waarbij deelnemers zowel België, Duitsland als Nederland toucheren. Ideaal voor wielerliefhebbers die een heerlijke dag op het zadel willen beleven en daarbij de magische grens van 100 kilometer willen passeren.

Inschrijven

Inschrijven voor Mendig-Budel is verplicht en kan via de website van SWAC. Vanwege het beperkt aantal deelnemers is tijdig inschrijven raadzaam. Deelnemers voor Budel-Waldfeucht-Budel kunnen zich op de dag bij de start- en finishlocatie op de Markt in Budel inschrijven.

Voor meer informatie over overnachtingsplekken, busvervoer naar Mendig, voorbeschouwingen en winacties, zie de website of volg SWAC op Instagram.