Rookmelder binnenkort verplicht, waar moet je op letten?

Vanaf 1 juli is het verplicht om op iedere verdieping in je huis een goed werkende rookmelder te hebben. Momenteel worden ze dan ook massaal aangeschaft.

Run op rookmelders

Met de datum van 1 juli voor de deur zijn er veel mensen die op dit moment rookmelders aanschaffen. Bij EP:Tummers in Weert merken ze dat ook. Verkoper Rifai Lafir: “Wij hebben een bestelling staan bij de leverancier, maar ze zijn op dit moment moeilijk leverbaar”. Een aantal standaard types is dan ook even niet te vinden in de rekken van de elektronicawinkel, maar worden vervangen door gelijkwaardige types.

Levensduur batterij

Volgens Rifai zijn er verschillende soorten als het gaat om rookmelders. De levensduur van de batterij bepaalt over het algemeen de prijs van de melder: “Als je een dure pakt dan gaat de batterij meestal tien jaar mee. Andere meestal vijf jaar en een jaar”. Belangrijk om te weten: “Je mag een rookmelder maar tien jaar gebruiken. Daarna moet je hem vervangen .. eigenlijk hetzelfde als bij een gasslang”.

Vaak geen rookmelder aanwezig

Vorig jaar waren er in Nederland ruim 64.000 woningbranden. In 27 gevallen waren hierbij dodelijke slachtoffers te betreuren. Opvallend is dat bij ruim 60 procent van deze fatale branden geen rookmelder in de woning aanwezig was (bron cijfers: Federatie Veilig Nederland). Met het verplicht stellen van rookmelders op elke verdieping van een woonhuis moeten deze cijfers gaan dalen, zo is de bedoeling. Rifai: “Het is echt heel belangrijk dat je toch echt een rookmelder thuis hebt .. voor je eigen veiligheid maar ook voor anderen”.

In deze video laat Rifai Lafir zien welke rookmelders er bij EP:Tummers in Weert verkrijgbaar zijn.

Bekijk de video: https://youtu.be/DD6eN-c_eeE