Stikstofdoelen hebben grote impact op boeren en tuinders

13 reacties

De landelijke overheid wil de uitstoot van stikstof flink gaan reduceren. Ze vragen daarvoor inzet vanuit de industrie, bouw, mobiliteit en landbouw. De overheid wil dat de agrarische ondernemers versneld de transitie doormaken naar kringlooplandbouw in 2030. De impact voor de agrarische ondernemers is groot, vooral in Limburg, zoals het Weerterland.

Door reductiemaatregelen voor stikstof in een gebiedsgerichte aanpak slim te combineren met andere reductiemaatregelen om klimaat, bodem en waterkwaliteit te verbeteren, herstelt de natuur, komt vergunningverlening voor ondernemers en bouwprojecten weer op gang en kunnen PAS-melders een vergunning krijgen, zo stelt de Rijksoverheid.

Provincie Limburg

De provincie Limburg heeft een richtinggevend doel van 52% minder stikstofemissies in de landbouw gekregen. Dat is relatief gezien de grootste opgave van Nederland. Het provinciebestuur stelt ten doel om deze ondernemers perspectief te blijven bieden. Daarom hebben ze naast genoemde passende normerende wetgeving ook financiële middelen nodig, zo laten ze in een reactie weten.

Kaalslag platteland

De bekendmaking van de plannen komt hard binnen bij boeren en tuinders, aldus Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). LTO verzet zich tegen de aangekondigde kaalslag van het platteland en benadrukt dat er breed gedragen, realistische voorstellen vanuit sector en samenleving zijn gedaan om tot realistische stikstofvermindering te komen.

Voor de bus gegooid

Dit stikstofbeleid veroorzaakt een sociaaleconomische ramp in Limburg’, voorspelt Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. ‘En denk niet dat alleen boeren en tuinders hier voor de bus worden gegooid, elke Limburger gaat dit merken.’

Plattelandsgemeenten worden het hardst getroffen. Als er een kritische massa aan agrarische activiteiten verdwijnt, verdwijnt alles daaromheen, zo stelt de LLTB. De economie in zo’n gemeente valt op z’n gat, waardoor banen verdwijnen. Meer dan 50.000 mensen zijn in Limburg werkzaam in het agrarische cluster. Waar geen werk is, vertrekken mensen en sluiten winkels en scholen.

Daarnaast heeft het beleid volgens Faassen grote gevolgen voor lokaal geproduceerd voedsel. ‘Dat zal grotendeels verdwijnen en er zal meer moeten worden geïmporteerd’, concludeert de LLTB-voorman. Stikstof houdt zich niet aan landsgrenzen.’

De komende periode zullen er veel gesprekken gevoerd gaan worden, maar vermoedelijk zullen de boeren ook weer gaan protesteren. Zij zien hun toekomst in rook opgaan door het aangekondigde beleid.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
13 reacties