Cursist Riny schrijft 50 lettertypes met kalligrafie

“Wat hebben jullie dat mooi gemaakt”, complimenteert kalligrafiedocent Sjan Knoops haar cursisten. Tijdens de cursus Kalligrafie van RICK hebben de cursisten dit jaar een eigen boek gemaakt met drieluiken vol prachtige handgeschreven letters en tekeningen. Niet alleen de docent, maar ook de cursisten zijn onder de indruk van elkaars werk. Als geen ander weten ze hoeveel tijd en energie erin zit om zoiets moois te maken. Zo ook Riny van Veldhoven, die al bijna 25 jaar cursist is.

Vanaf 1998 volgt Riny van Veldhoven (68 jaar) de Kalligrafiecursus bij RICK. Ze vindt het leuk om te doen en is nog lang niet uitgeleerd. “Het is heerlijk ontspannend. Als ik thuis kom van mijn werk, pak ik nog even mijn spullen en ga aan de gang. Dan vliegt de tijd voorbij.” In een boekje verzamelt ze mooie regels, teksten of liedjes om die later te kunnen kalligrafen. Met een kroontjespen schrijft ze letter voor letter op een kaart of ander stuk papier. Bij haar thuis hangen prachtig gekalligrafeerde teksten aan de muur. “Het is handwerk en daardoor heel persoonlijk. Met kalligrafie kun je iemand echt iets persoonlijks cadeau doen. Iets wat niemand anders heeft.”

Door de jaren heen heeft ze veertig tot vijftig verschillende lettertypes met al hun variaties leren schrijven. “Ik heb altijd een voorbeeld bij me”, lacht ze, terwijl ze door de klapper bladert en vellen papier vol kleine en hoofdletters laat zien. In de lessen hebben de cursisten verschillende technieken geleerd en gewerkt met bijzondere materialen zoals wasknijpers en zelfs een stukje van een colablikje. “Je zet een staafje hout van een bepaalde dikte tussen de wasknijper en zo kun je dunne en dikke lijnen trekken. Met het colablikje hebben we geleerd om letters uit elkaar te trekken.” Zelf houdt Riny van Veldhoven vooral van ouderwetse handschriften, zoals het gotische Copperplate.

Veel mensen kennen Riny van Veldhoven van de rijschool De Peel in Nederweert. Al tweeënveertig jaar geeft ze rijlessen. Eerst samen met haar man, toen alleen en vanaf oktober draagt ze de rijschool over aan haar dochter Daniëlle. Ondanks het drukke bestaan, heeft ze altijd tijd gevonden om te kalligraferen. Kalligraferen hoort bij Riny. “Het is leuk om te doen en je kunt het zo gek maken als je wilt.” Vier, vijf avonden per week is ze ermee bezig. Door de jaren heen heeft ze al heel wat schrijfspullen en papier verzameld. “Als ik ergens een nieuw kleurtje inkt zie dan wil ik dat hebben en uitproberen.”

Naast de kalligrafiecursus van RICK komt ze al vijftien jaar regelmatig met een groepje dames bij iemand thuis om samen te kalligraferen. “Dat is heel leuk. Maar het mooie van de cursus bij RICK is dat je er meer leert en uitgedaagd wordt om nieuwe letters en technieken te gebruiken.” Als heel prettig ervaart ze het werken in groepsverband. “De cursusavonden zijn gezellig. Er is onderling veel contact. We inspireren elkaar door op een positieve manier elkaars werk te bespreken.”

Docent Sjan Knoops, die in september 2022 haar vijfentwintigjarig jubileum bij RICK viert, sleept van alles mee naar de lessen. Papier in alle kleuren en formaten, pennen, inktpotjes, linialen, maar ook stempels, gevouwen kaarten en kaften. Tijdens de cursusavonden verzamelt Sjan Knoops de cursisten regelmatig om zich heen om te laten zien hoe een bepaalde techniek werkt of om iets voor te doen. Bijvoorbeeld het vastplakken van de drieluiken aan de kaft van het zelfgemaakte boek. “Kijk, zo kun je het boek nog persoonlijker maken met een veertje, een lint of door er een elastiek met een platte knoop om te binden”, vertelt ze. De opdracht om van de kalligrafische drieluiken een boek te maken, voegt iets toe. “Je merkt dat de cursisten het leuk vinden om naar iets toe te werken, iets tastbaars wat ze aan anderen kunnen laten zien.”

En Riny van Veldhoven? Zij kijkt alweer uit naar de kalligrafiecursus van RICK in september. Jij ook? Bij RICK vind je cursussen op elk niveau. Vanaf september start het nieuwe cursusjaar. Klik hier voor meer informatie.