Stadsgidsen Weert organiseren bijzondere dagtocht naar Gouda

Onder het motto ‘Beleef het wonder van Gouda’ organiseert Jan Lemmen, onder auspiciën van Stadsgidsen Weert, op donderdag 25 augustus 2022, een bijzondere dagtocht naar Gouda. De dagtocht staat open voor belangstellenden in de regio Weert. Jan Lemmen is oud-stadsgids van Weert en voormalig inwoner van Gouda. In die stad was hij ook jarenlang stadsgids.

Het gevarieerde programma ziet er als volgt uit:

  • 08.30 uur – Vertrek vanaf de parkeerplaats bij de St. Jozefkerk op Keent. Een half uur voordat de bus in Gouda arriveert wordt een DVD afgespeeld waarin iets verteld wordt over de ‘basics’ van de stad Gouda. In de bus worden ook ‘headsets’ uitgedeeld zodat iedereen tijdens de wandeling naar het centrum stadsgids Jan Lemmen goed kan verstaan.
  • 10.30 uur – Wandeling naar de Markt. Onderweg zal stadsgids Jan Lemmen het verhaal vertellen van de bijzondere gebouwen die tijdens de tocht te zien zijn. Na een half uurtje komt het gezelschap aan op de Markt. Op de markt vindt elke donderdag de befaamde toeristische kaasmarkt plaats  Er is dan een drukte van belang; acteurs spelen het spel van kaasboer en handelaar en proberen met handjeklap tot een deal te komen. Ook op Markt staat het prachtige laat-gotische stadhuis en het Waaggebouw.   
  • 11.15 uur – Koffie drinken op een bijzondere plaats, nl. op de binnenplaats van Relais & Chateaux Weeshuis Gouda. Deze plek ademt historie en tijdens de koffie (met een ‘Punselientje’) vertelt Jan over de rijke historie van deze plek, over de wandaden van Geuzenaanvoerder Lumey en over de hardvochtigheid van de Weeshuismoeders.
  • 12.00 uur – Wandeling langs een aantal bijzondere gebouwen en plekjes en door spannende steegjes naar de Museumhaven. In de haven wordt om 12.30 uur gestart met  een grachtentocht, aan boord van de ‘Jan Salie’, een replica van de trekschuit die vroeger een lijndienst tussen Gouda en Amsterdam onderhield.
  • 13.45 uur – Aankomst bij de aanlegsteiger aan de Oost haven en bezoek aan de tentoonstelling ‘Het wonder van Gouda’. (houders Museumjaarkaart (MJK) gratis).
  • 16.00 uur – Vertrek naar Weert.
  • 18.00 uur – Aankomst in Weert.

Omdat het programma zo vol is ontbreekt de tijd om te lunchen. Jan Lemmen raadt aan om van huis uit broodjes mee te nemen om aan boord te nuttigen. Aan boord zijn tegen betaling koffie thee etc. verkrijgbaar. 

De basisprijs voor deze dagtocht is slechts € 31,50 per persoon.
In dit bedrag is inbegrepen:

  • Het vervoer met een comfortabele bus van De Wilg naar Gouda en weer veilig terug naar Weert;
  • Koffie met gebak in designhotel het Weeshuis Gouda;
  • Een rondleiding door Gouda met gebruik van headsets;

Let op: De prijs van de grachtentocht is € 11,- per persoon en een toegangsbewijs voor de tentoonstelling kost € 19,50. Maar, bezitters van een museumjaarkaart (MJK) hebben echter gratis toegang tot de expositie.

Aanmelden voor 25 juli

Zin om mee te gaan naar Gouda? Belangrijk: Aanmelden vóór 25 juli bij Jan Lemmen
(e-mail: [email protected] of tel. 06-2983 6479) en geef daarbij aan van welke opties (grachtentocht, tentoonstelling) gebruikt gemaakt gaar worden.

Na bevestiging van de aanmelding kan het verschuldigde bedrag over gemaakt wordending op ING rekening: NL23INGB000 1996 448 t.n.v. J.M.G. Lemmen onder vermelding ‘Gouda’.

Gouda

Jan Lemmen over Gouda: ‘Op 12 januari 1566 sloeg in toren van de Sint Jan de bliksem in. De schade was enorm maar de kerk werd herbouwd en kreeg prachtige gebrandschilderde ramen van de beroemde glazeniers, de gebroeders Crabeth. Opnieuw dreigde er gevaar. In het jaar 1566 raasde de Beeldenstorm door de katholieke kerken en dreigden de Goudse kerkelijke kunstschatten verloren te gaan. Wijs beleid van de Goudse vroedschap wist dit te voorkomen. Voor beelden, altaarstukken en schilderijen werd een veilige plaats gezocht.

Maar nu, na 450 jaar zijn de Goudse glazen en de altaarstukken weer in de Sint Jan verenigd in een dubbeltentoonstelling in het Museum Gouda en in de Sint Jan. Deze dubbeltentoonstelling is een van de activiteiten waarmee Gouda 750 jaar stadsrechten viert.’