Bijeenkomst en cursus voor mantelzorgers GGZ

Algemeen Informatie Uitgelicht Weert 1 reactie 4 min. leestijd

Zorgen voor een familielid, vriend, buur met psychische en/of verslavingsproblemen is een van de meest belastende vormen van mantelzorg. Voor deze mantelzorgers wordt op 8 september een informatie- en ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd door Afdeling Preventie van Vincent van Gogh, Zelfregie NL en Punt Welzijn. Ook vindt er een avondcursus plaats vanaf 4 oktober, georganiseerd door preventiewerkers van Vincent van Gogh i.s.m. een ervaringsdeskundige van Zelfregie NL.

De specifieke groep mantelzorgers van mensen met psychische en/of verslavingsproblemen noemen we mantelzorgers GGZ. Veelal herkennen deze mensen zichzelf niet als mantelzorger en vragen daarom niet om ondersteuning. Mantelzorgers GGZ blijven vaak onzichtbaar voor anderen, want aan de buitenkant is niets te zien. Daarnaast spelen stigma en taboe een grote rol. Deze mantelzorgers ervaren een hoge druk, mede omdat GGZ-cliënten tegenwoordig langer moeten wachten op hun behandeling en deze vaak korter duurt. Er wordt meer geleund op de inzet van familie en naasten. Deze mantelzorgers zijn meer overbelast, hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen en ontwikkelen soms zelf psychische problematiek.

Het is belangrijk dat mantelzorgers GGZ gerichte ondersteuning wordt geboden zodat ze in balans blijven. Afdeling Preventie van Vincent van Gogh, Zelfregie NL en Punt Welzijn organiseren daarom op donderdag 8 september een bijeenkomst voor mensen die mantelzorger zijn voor iemand met psychische en/of verslavingsproblemen.

Programma

Om 18.30 uur start de inloop bij Punt Welzijn gevestigd in het Cwartier, het adres is Beekstraat 54 in Weert. Je wordt ontvangen in de grote hal op de begane grond. De interactieve bijeenkomst begint om 19.00 uur en bestaat uit twee delen. Voor de pauze komen de volgende thema’s aan bod: het brein, het stellen van grenzen, en communicatie. Jolanda Korsten, familie-ervaringsdeskundige vanuit Zelfregie NL, zal haar verhaal delen over haar ervaringen met haar dochter die psychisch kwetsbaar is. Na een korte pauze gaan we in kleine groepjes uit elkaar om ervaringen te delen. De bijeenkomst zal om 21.00 uur worden afgesloten. Je kunt je aanmelden vóór dinsdag 6 september via www.puntwelzijn.nl (onder activiteiten-mantelzorg).

Avondcursus Psychiatrie en/of verslaving

Op 4 oktober start in Weert tevens een avondcursus Psychiatrie en/of verslaving in de familie. Dit is een cursus voor mantelzorgers die meer handvatten zoeken in de omgang met mensen met psychische en/of verslavingsproblemen. In de cursus is ook aandacht voor verbetering van de eigen balans. Deze cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur en wordt uitgevoerd door preventiewerkers van Vincent van Gogh i.s.m. een ervaringsdeskundige van Zelfregie NL.

De cursus vindt plaats op 4, 11, 18 en 25 oktober, 8, 15 november 2022 en 10 januari 2023. De locatie zal t.z.t bekend worden. De bijeenkomsten starten om 18.30 uur en duren tot 20.30 uur. Ben je geïnteresseerd, dan kun je je aanmelden voor deze cursus via [email protected], (088) 478 78 17 of via www.vvgi.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie