Let op: nepberichten over energietoeslag

Algemeen Informatie Weert Reageer 2 min. leestijd

Nepmails en sms’jes over de energietoeslag zijn de nieuwste methode van cybercriminelen om mensen op te lichten.

Het gaat om phishingmails en -sms’jes waarin staat dat je recht hebt op een eenmalige tegemoetkoming voor jouw hoge energierekening. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van RTL Nieuws.

Nu iedereen zich zorgen maakt over de stijgende energiekosten, spelen de nepmails en sms’sjes over de energietoeslag opnieuw in op een actuele ontwikkeling. Vorige zomer probeerde internetcriminelen met eenzelfde soort truc een slaatje uit de oververhitte woningmarkt te slaan. Eerder gebruikten cybercriminelen onder meer soortgelijke oplichtingstrucs rondom de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Neptelefoontjes

De nepberichten die momenteel rondgaan melden dat je energietoeslag kan aanvragen. Via een ‘digitale knop’ worden slachtoffers verleid om hun persoonlijke gegevens en bankrekeningnummer in te vullen.

De nepmails en sms’sjes worden vaak opgevolgd door neptelefoontjes van de bank. Hiermee proberen de criminelen onder meer jouw bankgegevens te bemachtigen. In deze telefoongesprekken wordt potentiële slachtoffers vaak voorgehouden dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening en dat ze hun geld kunnen veiligstellen door het tijdelijk naar een andere rekening over te boeken.

Controleren

Bij berichten over toeslagen is het altijd belangrijk om de informatie te controleren via de officiële website van de overheid: rijksoverheid.nl. In de meeste gemeenten is de energietoeslag automatisch geregeld, in sommige gemeenten moet je als aanvrager zelf met de gemeente bellen. Een digitale knop om de energietoeslag aan te vragen bestaat dus niet.

Je kunt ook zelf het adres van de website controleren of met de gemeente of overheid bellen om te checken of je recht hebt op energietoeslag.

Meer informatie

Op de website politie.nl vind je meer informatie over phishing. Bij de fraudehelpdesk staat een voorbeeld van een nepmail over de energietoeslag

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie