Morgen rijden er geen treinen van de NS

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV voeren dinsdag 30 augustus actie: de vierde dag van de aangekondigde estafettestaking. Door de impact van de acties van dinsdag kunnen er de hele dag geen NS-treinen rijden in Nederland met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal – Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden wel, overige internationale treinen rijden niet in Nederland.

Geen alternatief busvervoer

De NS adviseert reizigers hun reis uit te stellen of zelf vervangend vervoer te regelen. Er kan volgens de NS geen alternatief busvervoer worden ingezet. Ze vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties.

Gevolgen voor heel Nederland

De acties zijn gericht op Midden-Nederland. Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijden normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werken hier veel NS-medewerkers aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland. Eerdere stakingsdagen heb ze bij de NS zich tot het uiterste ingespannen om een betrouwbare en verantwoorde dienstregeling te bieden rondom de stakingsgebieden. Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar ze zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden. 

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS: “De acties van de vakbonden hebben grote impact op onze reizigers. Morgen wordt de treindienst in het hart geraakt en moeten we een groot beroep doen op het begrip en de zelfredzaamheid van onze reizigers. Dat vinden we uiterst vervelend. We begrijpen de zorgen en het signaal van onze collega’s. Staken doe je niet zomaar. Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen.”

Schiphol

NS spant zich in om Schiphol Airport bereikbaar te houden. Schiphol Airport blijft tijdens de actiedag vier keer per uur bereikbaar via Amsterdam Centraal. NS adviseert reizigers voor Schiphol Airport gebruik te maken van alternatief vervoer.