Ontdekt de X-factor van de Hei tijdens de Avond4Daagse Altweerterheide

Nieuwe editie Boeren, Burgers en Buitenlui.

In Altweerterheide gaan ze op dinsdag, 30 augustus weer van start met de Avond4daagse. Tijdens de tochten van zes tot 10 kilometer worden de deelnemers op een luchtige manier meegenomen in het kleine en grote verhaal van het pioniersdorp de Hei, met zijn boeren, burgers en buitenlui.

X-factor van de Hei

Naast het wandelplezier door het enorm gevarieerd landschap van de Hei draait het om het verband en de verbindingen. Met de nieuwe editie van Boeren, Burgers en buitenlui worden weer nieuwe, kleine voetnootjes in het landschap met een korte, vermakelijke pop-up act tot leven gewekt. Met markante figuren en praktijken die hier in het verleden plaatsvonden.  Zo komt het gesteggel om turf, maar ook de bijzondere handel en wandel van de bewoners van de ‘Hei’ aan de orde.  Met de smokkel en sprokkel, maar ook met leeglopers, marskramers en vreemd legervolk.

Grensgevallen

Op de dinsdag zoeken we direct de grens op, met het Wijffelterbroek en de Stramproyerheide.  Het gebied rond de IJzeren Man en de ambities van het bisschoppelijk college komen op de tweede dag aan de orde.  De Tungelderwallen staan op de donderdag op de agenda. Op de vrijdag doen we de Laurabossen en de ‘Hazenheuvel’ aan. .

Deelnemers zullen ontdekken dat de titel ‘Het Groene Hart van Weert’ geen loze kreet is; Nergens in en rond Weert vind je immers zo’n afwisselend buitengebied als in de Hei.  Van de weidsheid van de laatste ontginningen, tot het kleinschalig landschap rond de Molsberenberg.  Van de voormalige moerassen van de Kalver- en Spekkepeel tot de droge zandheuvels van de Tungelderwallen.  Een hoogtepunt is de beklimming van de voormalige stortplaats en het bijzondere verhaal dat hier afleesbaar is in het landschap.

Met deze culturele biografie van de boeren, burgers en buitenlui voegt Altweerterheide weer een nieuwe dimensie toe aan de Avond4Daagse. Met verlegen, zwijgzame lieden en praatzieke vrouwen. Met goedgebekte praatjesmakers, sluwe smokkelaars en ander rondtrekkend volk.

Aanmelden

Deelnemers kunnen kiezen voor de routes van 6 kilometer of 10 kilometer. Starttijd tussen vijf en zeven bij De Paol aan de Bocholterweg 136 in Altweerterheide. Deelnamekosten zeven euro pp. Kinderen t/m 12 jaar 4,5 euro. De pop-up acts ná 18.00 uur.

Aanmelden kan via www.altweerterheide.nl. Kijk oor meer informatie op de Facebookpagina Avond4daagse Altweerterheide.