Zo zoekt men in Weert vol plezier de verkoeling op

Met deze hitte is het fijn om bij het water verkoeling te zoeken. Heerlijk spetteren en van de glijbaan roetsen in zwembad De IJzeren Man of pootje baden en zonnen in het Blauwe Meertje in Weert. Het is druk op beide locaties. De badgasten komen overal vandaan. 

Blauwe Meertje

Op het strand van het Blauwe Meertje ligt Rida (11 jaar) relaxt op het strand in een opblaasboot. Hij is net terug uit Spanje. “Ik heb het Blauwe Meertje zo gemist. Het water, de zon en de mensen.” Zijn vader vertelt dat ze in Weert wonen. Hij was zeven jaar toen hij naar Weert kwam. “Raad eens hoe oud ik nu ben?” Iemands leeftijd schatten, is altijd gevaarlijk. Gelukkig geeft hij zelf het antwoord: “Tweeënvijftig.” Dat zou je niet zeggen.

Verderop zitten Yolanda en haar vriendin heerlijk te kletsen. Beiden houden hun spelende kinderen goed in de gaten. Yolanda komt uit Roggel en is voor de eerste keer hier. “Mijn vriendin uit Nederweert kwam met het idee om vandaag naar het Blauwe Meertje te gaan.” Ze hebben vakantie en genieten van het samenzijn. 

Rustig aan de waterkant zit Givano (10 jaar) met zijn moeder. Ze komen uit Geleen en maken er samen met hun oma, tante en nichtje een leuke dag van. “Met de auto ben je hier in veertig minuten. Heerlijk hoe schoon het water is. Nergens zeewier of blauwalg.”

Moeder Sara (41 jaar) helpt haar dochtertje met het bouwen van een zandkasteel. Ze zijn met twee gezinnen en komen uit de Belgische druivenstreek tussen Leuven en Brussel. Tijdens hun vakantie in Weert hebben ze best al veel gedaan. “Het Zintuigenpark was superleuk om te samen met de kinderen te doen. En we hebben in het Natuur- en Milieucentrum de opgezette wolf uit België geaaid.”

Met de voeten in het water slaan Ilham (25 jaar) en Akram (25 jaar) een balletje naar elkaar over. Zij komt uit Hoorn. Hij uit Heerlen. Vandaag hebben ze elkaar halverwege in Boxtel getroffen. “Een soort date”, lachen ze. “We kennen elkaar nog niet zo lang.”

Over het strand loopt toezichthouder Isa. Het is haar tweede seizoen. De afwisseling vindt ze leuk. “De ene keer houd je toezicht, de andere keer sta je achter de bar of help je mee op het terras. Maar het leukste is dat je overal vrolijke mensen tegenkomt en je hun dag nog een beetje beter kunt maken.” Ze vindt het moeilijk te schatten hoeveel badgasten er zijn. Even later geeft eigenaar Jaco Paap uitsluitsel. “Het varieert, maar ga maar uit van duizend.”

Zwembad en waterskibaan De IJzeren man

Zwembad en Waterskibaan De IJzeren Man ligt niet ver van het Blauwe Meertje. Ook daar staan de parkeerplaats en de fietsenstal vol. Het is een vrolijk gezicht al die zwemmende en met water spelende kinderen. Bij de watersproeiers staat vader Paul te kijken naar zijn twee kinderen, die zich kostelijk vermaken met de willekeurig spuitende waterbogen. “We komen uit Weert en zijn in mei al op vakantie geweest. Met dit mooie weer wisselen het zwembad en het Blauwe Meertje af.”

Van de steile ijzeren glijbaan roetsen een vader en zoon uit Asselt. Ze kennen het zwembad al langer. “Het mooie van dit zwembad is de diversiteit aan baden. Net ben ik met mijn jongste dochtertje in het pierebad geweest. En nu met mijn zoon van de glijbaan. Er is voor alle leeftijden wel iets te doen.” Dat dat zo is, laten twee vriendinnen in een meerminpak zien. Ze zwemmen elegant rondjes in hun gekleurde glitterpak. Dan gaat de staart omhoog en spettert het water alle kanten op. 

Op een bankje zit Djenna (13 jaar) met haar broertje en moeder even uit te rusten. Ze komen uit Geldrop en zijn regelmatig in het zwembad te vinden. “Het water is heerlijk om in af te koelen en discozwemmen doen we hier ook graag.”

Onder de boom geeft een vader z’n dochtertje van twaalf weken oud de fles. Binnen heeft hij met haar in een speciale band gezwommen. Samen met z’n vrouw zijn ze een dagje naar het zwembad. Ze komen uit Friesland en genieten van de ligweide met schaduwrijke bomen. 

Zoveel badgasten, zoveel verhalen. Maar allemaal vinden ze er op hun eigen manier verkoeling in of bij het water.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst