Een hele week leesfeest bij Risse Groep

Algemeen Weert Reageer 5 min. leestijd

Bij Risse Groep is het deze week één groot leesfeest. We doen namelijk mee aan de nationale Week van Lezen en Schrijven van donderdag 8 september t/m woensdag 14 september. Risse Groep heeft al een paar jaar aandacht voor laaggeletterdheid.

Collega’s van Risse Groep geven de training Lezen en Schrijven, waar medewerkers en externen beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met digitale media.

Want wist je dat ook medewerkers van externe bedrijven kosteloos mee mogen doen aan de training? Interesse? Neem contact op met Risse Groep! Mensen groeien enorm door de lessen. Ter ere van de Week van Lezen en Schrijven namen ze een kijkje in de les van coaches Marc Moonen en Helma van Happen.

Vandaag zitten Ellen en Esther in de training. Normaal is de groep groter. “Ik vind het heel leuk om mee te doen!”, zegt Esther, “Ik wil straks graag een boek schrijven over mijn leven! Of podcasts maken.” Hier ontstaan hele nieuwe ambities. Om te beginnen schrijft Esther zelf een stukje over de Training lezen en schrijven dat geplaatst wordt bij dit bericht.  

“Ik vind het ook leuk!”, vertelt Ellen, “We denken hier veel na. Het is een uitdaging om je gedachten goed op papier te zetten.” Deze groep is net gestart, een andere groep is al anderhalf jaar aan de slag en het niveau wordt daar steeds hoger. In totaal zijn er momenteel 3 groepen. In iedere groep zitten mensen met een vergelijkbaar niveau. Risse Groep levert maatwerk. Iedereen krijgt les op zijn of haar individuele niveau. Eerst wordt bekeken wat iemand precies wil leren. Alles wat onze mensen leren is toepasbaar in het dagelijks leven.

Zakgeldspel

Helma: “Mensen willen allerlei verschillende dingen leren. De één wil beter leren rekenen of dat moeilijke formulier kunnen invullen bij de sportschool. Of daar gewoon hulp bij vragen. Dat is ook een stap. Iedereen heeft zijn eigen boekje met lesstof. We doen ook klassikale onderdelen. Ze leren dan vaak spelenderwijs. We doen bijvoorbeeld het zakgeldspel: ‘Stel je hebt € 4,50, wat kun je dan allemaal kopen in het bedrijfsrestaurant en hoeveel geld hou je dan over?’ Ze gaan dan echt naar het bedrijfsrestaurant om het uit te zoeken.”

Ontwikkeling

Marc vertelt: “De training Lezen en Schrijven past prima binnen onze ontwikkelcampus. Risse Groep lanceerde eerder dit jaar de nieuwe toekomstvisie: ‘Samen maken we werk van talent’. Risse Groep verandert van een productiebedrijf in een ontwikkelcampus waar alle medewerkers zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Beter leren lezen en schrijven hoort daar zeker bij. De mens staat centraal. Het geeft mensen zo veel meer zelfvertrouwen en trots. Ze kunnen nu duidelijke appjes sturen en zelf uitzoeken hoe laat de trein of bus vertrekt. Ze leren beter googelen op internet en dat lastige formulier invullen of daar hulp bij vragen. Leidinggevenden weten steeds beter wie geholpen zou zijn met de training. Esther en Ellen gaan vast reclame maken voor de training bij hun collega’s.”

Schaamte

Er is jammer genoeg nog wat schaamte bij mensen. Mensen verzinnen vaak een smoes om te verbergen dat ze moeite hebben met lezen. ‘Ik ben m’n leesbril vergeten’, zeggen ze dan bijvoorbeeld. Ze hebben in het verleden vaak moeilijke ervaringen gehad op school. Als ze eenmaal de stap hebben gezet om mee te doen aan deze training groeien ze heel erg. En het is helemaal niks om je voor te schamen. Er zijn namelijk miljoenen mensen die moeite hebben met dezelfde dingen. Dat zijn ook vaak autochtonen. Alleen wordt er nog te weinig over gepraat. 

Ook werkleider Joost Leenders geeft de training aan mensen uit het Arbeidstrainingscentrum (ATC). Er zitten zowel autochtonen als anderstaligen in de groep. Joost heeft een achtergrond in het onderwijs, die komt hier zeker van pas! “Het belangrijkste is dat je er bent voor mensen. Er is een grote diversiteit binnen onze groep. Er zijn mensen die vallen binnen Beschut Nieuw en ook mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben. De deelnemers kunnen het goed met elkaar vinden en er heerst een prettige sfeer. Ze durven steeds meer vragen te stellen. Het is geweldig dat Risse Groep deze training aanbiedt!”

Zijn  er mensen binnen uw bedrijf die mee willen doen aan de training? Neem dan contact op met consulent Helma van Happen via [email protected]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie