Gemeente organiseert eerste Weerter Jongeren Klimaatmaand

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Junior Energiecoach in 2021

Dit jaar organiseert de gemeente Weert voor het eerst een klimaatmaand voor jongeren. Tijdens deze maand organiseren ze activiteiten over duurzame energie, circulariteit, natuur en biodiversiteit.

De maand staat volledig in het teken van jongeren en hun inspraak in het klimaatdebat. Hoogtepunt van de Klimaatmaand is de Klimaatpraat, die ze op donderdag 13 oktober organiseren.

Wethouder Lizbeth Steinbach: “Het is belangrijk dat jongeren betrokken worden bij grote opgaven waar we als maatschappij voor staan, zoals de klimaat- en duurzaamheidsopgave. Het College van B&W heeft dit punt zelfs opgenomen in het coalitieprogramma 2022-2026. Ook de raad heeft uitgesproken dat het belangrijk is om jongeren te betrekken bij grote maatschappelijke opgaven. Veel kinderen en jongeren maken zich zorgen om het klimaat. Het is belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen en wij het bewustzijn onder deze groep vergroten.”

Activiteiten in de Klimaatmaand

Op 13 oktober gaan scholieren van 15 tot 18 jaar tijdens de jongeren klimaattop, ofwel Klimaatpraat, in debat over klimaatverandering. Ze verenigen zich in groepjes, vertegenwoordigen met dat groepje een land en vormen zo een Conference of the Parties. Tijdens dit evenement, dat wordt gehouden in het gemeentehuis, wordt er gedebatteerd over de onderwerpen landbouw, transport, energietransitie en rechtvaardigheid, en worden er speeches gehouden door inspirerende gastsprekers. De Klimaatpraat is een simulatie van de Klimaattop 2021 in Glasgow.

Een greep uit de overige activiteiten waar kinderen en jongeren tot 27 jaar aan kunnen deelnemen tijdens de klimaatmaand:

  • Voor kinderen van groep 5 tot en met groep 8 start in oktober het landelijk traject Junior Energiecoach, waarin deze doelgroep spelenderwijs veel leert over energie en bewust omgaan met stroom.
  • Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar streamen we in Theater de Huiskamer een film over waterschaarste.
  • Voor de oudste groep jongeren, tot 27 jaar, organiseren we ‘klimaatpraatjes’ in de Warm Wonen Winkel. Dit zijn sessies met onderwerpen als klimaat in de tuin, duurzaam ondernemen voor jonge ondernemers, circulair (ver)bouwen, en bereken je eigen ecologische footprint.
  • Voor kinderen van 8 tot 12 jaar organiseert het Bibliocenter van 5 tot 16 oktober allerlei activiteiten. Dit in het kader van de Kinderboekenweek 2022, die als thema Gi-ga-groen! heeft.

Het volledige programma van de Weerter Jongeren Klimaatmaand staat op: www.weert.nl/klimaatmaand.   

Nationale Klimaatweek

De klimaatmaand sluit in de laatste week af met de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week staan klimaatburgemeesters en klimaatsupporters centraal. Zo hebben de gemeente Weert, Nering Bögel en Weert Energie zich al aangemeld als klimaatsupporter.

Voor meer informatie over klimaatburgemeesters en klimaatsupporters bezoek je https://nkw2022.nl/klimaatburgemeester/aanmelden en Nationale Klimaatweek 2022 – Meld je aan als Klimaatsupporter (nkw2022.nl).

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie