Gluren bij de Buren sluit seizoen af bij Broekmolen Stramproy

Na een succesvol seizoen strijkt ‘Gluren bij de Buren’ voor de laatste keer in 2022 neer bij de Broekmolen in Stramproy. Op dinsdag 20 september is daar veel historie te bekijken en beluisteren.

Pleisterplaats

Deze watermolen heeft al eeuwen lang een belangrijke functie, sinds de Stiftdames van Thorn hier het molenrecht aan verleenden. Eerst als volmolen voor het lakenambacht, later als graanmolen voor de lokale boeren. Verder is de Abeek, die het water aanvoert ook de grens tussen België en Nederland. Daarom was deze afgelegen locatie ook een pleisterplaats voor smokkelaars en stropers. Daarover wordt ook uitgebreid verteld, en kan men de speciaal daarvoor ingerichte tentoonstelling bekijken.

Vijf verschillende sprekers

In totaal zijn er op korte loopafstand vijf verschillende sprekers, die elk over een thema vertellen. Over de molen, het ontstaan van de grens, het lakenambacht, vreemdelingenangst en de historie van de bijzondere natuur hier. Als afsluiter kan het publiek gratis de tentoonstelling bekijken en uitleg krijgen. Die is opgesteld in de feesttent, die ook dienst doet bij het buitentoneel “Euver de Grens”.

Intredende duisternis

Voor de vaste bezoekers: let op. Vanwege de vroeg intredende duisternis start het evenement al om 18.00 uur, met een open inloop tot 19.00 uur. Er is dus géén centrale start, maar groepen gaan meteen lopen langs de vijf locaties. Er is wel een centrale afsluiting, met een bijzonder optreden van de lokale commiezen.

Gratis deelname

Deelname is gratis, locatie is Grensweg 8 te Stramproy. Er is een route aangegeven via de borden “Euver de Grens” vanaf de Kerk in Stramproy. Zeer de moeite waard, dus kom gluren komende dinsdag vanaf 18.00 uur op een historische plek in het buitengebied.