‘Het wereldorkest’ en een ijsje voor gevluchte kinderen

Leerzaam en grappig.

In de theaterzaal van Horne Quartier (de voormalige Van Hornekazerne) in Weert is woensdagochtend 28 september de voorstelling ‘Het wereldorkest’ gegeven.

Deze voorstelling, in opdracht van de stichtingen Eduquaat en MeerderWeert, is speciaal georganiseerd voor de kinderen van de taalschool TaleNT2 en de Oekraïense kinderen. Na afloop konden de kinderen genieten van een lekker ijsje. Een extra traktatie tijdens deze ontspannende dag.

De stichtingen Eduquaat en MeerderWeert hebben een groot (tweetalig) hart voor diversiteit en inclusiviteit. Eind 2020 is vanuit deze betrokkenheid de NT2-taalschool TaleNT2 van start gegaan. Uitgangspunt: een bovenschoolse taalklas voor leerlingen uit alle uithoeken van de wereld die voltijds Nederlands (NT2) ondersteuning nodig hebben bij een goede start in Nederland. Met de huidige stroom vluchtelingen (onder andere uit Oekraïne) is dit actueler dan ooit.

In het kader van de jubilea van beide stichtingen hebben beide onderwijsbesturen op kermiswoensdag de kinderen van de taalschool TaleNT2 en de Oekraïense kinderen vermaakt met een voorstelling die tegelijkertijd grappig en leerzaam is. In de voorstelling, gespeeld door Richard de Hoop en Michael Muyderman, wil dirigent dokter NOOT heel graag een orkest samenstellen met instrumenten (karakters) uit allerlei verschillende landen.

Een mysterieuze verdwijning

Wanneer het eindelijk lijkt te lukken om de bas, trom, hoorn, trompet, viool, piano, gitaar en harp naar Weert te laten komen, gooit het klunzige hulpje van dokter NOOT, Ritenuto Vivace, roet in het eten. Op mysterieuze wijze verdwijnen een aantal instrumenten….

Zijn ze gestolen? Verloren? Maken ze überhaupt nog geluid? Dokter NOOT en Ritenuto Vivace zetten alles op alles om – met hulp van alle kinderen – het orkest weer compleet te maken. De kinderen die durven, krijgen zelf ook de kans om op te treden.

Voorzien in een belangrijke behoefte

TaleNT2 en de lesplaats voor Oekraïense kinderen biedt leerlingen, die bij binnenkomst de Nederlandse taal niet beheersen, onderwijs op maat. Het initiatief voorziet in een belangrijke behoefte. Bevlogen onderwijsprofessionals creëren een geborgen en inspirerend pedagogisch klimaat waarin iedereen gelijk is, zodat deze kinderen goed voorbereid naar een reguliere basisschool kunnen gaan.

De school beschikt over een bovenbouw (groep 6 tot en met 8) en middenbouw (voor groep 3 tot en met 5) en twee groepen voor Oekraïense kinderen in de voormalige Koalaschool. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal, want de moederstaal blijft uiteraard nummer één. In kleinschalige groepen volgen niet alleen kinderen van statushouders les, maar ook kinderen van onder meer expats en arbeidsmigranten.

Bekijk een video: https://youtu.be/9tbMc4AsuEY