In Weert zijn ouderen op geraffineerde wijze opgelicht

Je hebt er misschien al ooit eerder over gehoord: pinpasfraude. Het valt onder de term ‘spoofing’. Helaas hebben criminelen zeer recentelijk in Weert opvallend veel slachtoffers gemaakt. Ouderen zijn duizenden euro’s en sieraden verloren, alleen al in Weert. De criminelen gaan zeer geraffineerd te werk. De politie waarschuwt hiervoor.

In de afgelopen twee weken zijn 10 – 15 aangiftes opgenomen naar aanleiding van pinpasfraude in Weert. In sommige gevallen hebben de criminelen ook sieraden buitgemaakt. Tot op de dag van vandaag zijn de criminelen actief in Weert. De politie is bezig met een onderzoek en doet een dringende oproep om alert te zijn.

In de onderstaande video licht de politie het verder toe.

Hoe gaat ze te werk?

De criminelen gaan op zeer geraffineerde wijze te werk. De mensen (meestal ouderen) worden vrijwel altijd via de vaste telefoon gebeld. Meestal vinden criminelen dit nummer via het telefoonboek op internet waar ook een adres bij staat.

De slachtoffers krijgen iemand aan de lijn die zich voordoet als medewerker van de bank. De medewerker (die eigenlijk een crimineel is) zegt in het telefoongesprek dat er een groot geldbedrag van de rekening is afgeschreven. “Om dit te kunnen stoppen moeten wij bij u langskomen om uw pinpas op halen”, zegt de ‘medewerker’ dan.

De mensen schrikken natuurlijk en vrezen dat er wat is gebeurd met het spaargeld, de zwaar verdiende centen. Op dat moment wordt aan de telefoon gezegd: “Niet ophangen, binnen 5 minuten zal er bij u worden aangebeld” (om te voorkomen dat het slachtoffer een bekende gaan bellen en om hulp vraagt).

Soms wordt ook gezegd: “De medewerker aan de deur zal een code noemen. Dan weet u zeker dat het de juiste persoon is”. De medewerker aan de telefoon geeft dan een code door. De persoon die aan de deur zal verschijnen zal dezelfde code noemen.

Dan meldt er zich iemand bij de deur die zegt: “U bent zojuist gebeld door mijn collega. Die heeft gezegd dat ik uw bankpas kom ophalen. Nou, ik kom uw pas ophalen want dan kunnen we de rekening van u blokkeren”. Hij of zij noemt dan de code die ook door de telefoon werd doorgeven. In goed vertrouwen geven de mensen vervolgens hun pinpas af. Daarna wordt om de pincode gevraagd. En deze wordt dan ook vaak meegegeven. Vervolgens kunnen de criminelen hun slag slaan.

En de sieraden

In Weert is iets opvallends gebeurd. Iets wat de politie elders in Limburg nog niet heeft meegemaakt. De ‘bankmedewerker’ die bij de mensen aan de deur staat, vraagt onder valse voorwendselen om juwelen / sieraden. Hij of zij zegt: “We kunnen ook uw sieraden meenemen. We zullen deze in een kluis leggen want is er momenteel een grote inbraakgolf gaande in Weert en hierbij worden veel juwelen buitgemaakt. Dus als u uw sieraden meegeeft dan zullen wij dat voor u in een kluis leggen bij de bank of bij de politie. Zodra de inbraakgolf voorbij is kan u uw sieraden weer ophalen”. Maar de sieraden die ze meegeven komen dus in criminele handen.

Wat kun je doen?

In de onderstaande video doet Nathalie Vermeulen van de politie Limburg een beroep op familieleden en bekenden. Want het zijn vaak oudere mensen die slachtoffer worden. Deze mensen kijken niet of nauwelijks op de social media kanalen van de politie of media. Daarom vraagt de politie aan o.a. (klein)kinderen en buren om opa of oma / of ouders te waarschuwen en bewust te maken van deze vorm van oplichting.

“Medewerkers van de bank bellen nooit, ze komen nooit aan de deur om een pasje te vragen en geef nooit je pincode en sieraden af”, aldus Vermeulen.

Doe aangifte

Het is begrijpelijk dat sommige mensen schamen wanneer hen zoiets vreselijks overkomt. Maar doe altijd aangifte, want dat zal het lopende onderzoek bevorderen, benadrukt de politie.

Bekijk de video met de waarschuwing: https://youtu.be/Y7iPUpbEikU