Laat je huisdier zegenen in kader van Werelddierendag

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

Iedereen kent 4 oktober als de Werelddierendag, de dag waarop overal ter wereld wordt stilgestaan bij wat dieren voor mensen betekenen en bij de rechten die dieren hebben.

Maar wie weet nog dat op 4 oktober eigenlijk het feest van Franciscus van Assisi gevierd wordt? En toch gebeurt dat in Weert al sinds 1461, toen de minderbroeders franciscanen zich in deze stad vestigden. Elk jaar wordt deze mens, een rijke jongen die na een ontmoeting met een melaatse God in het middelpunt van zijn leven plaatste en alles en iedereen ging zien als een broeder en zuster, herdacht en gevierd. Arm ging hij leven, hij koos voor vrede en verzoening, hij bewonderde de natuur en heel de schepping. Van hem wordt verteld dat hij praatte met de dieren

Dierenliefhebbers kunnen zondag 2 oktober hun huisdier laten zegenen door minderbroeder franciscaan Gerard Heesterbeek. Deze huisdierenzegening is om 14.00 uur en vindt plaats op het grasveld bij het beeld van Sint Franciscus naast de Paterskerk.

Op diezelfde 2 oktober is er in het koor van de Paterskerk, Biest 43, een viering en herdenking van het sterven van Franciscus, die zijn dood begroette als Zuster Dood.  Die viering begint om 17.00 uur.

In Weert is dat een Choral Evensong, waarin het koor Capella sine Vinculis, o.l.v Bea van der Kaaij, prachtige liederen zingt. Franciscus schreef het Zonnelied. Het Zonnelied bezingt de schepping in termen van broeder en zuster. Opmerkelijk is dat hij in het loflied niet alleen de mooie aspecten van de schepping weergeeft, maar ook ziekte en zelfs dood een plaats in het leven van de christen weet te geven. 

Daarnaast zijn er mooie teksten te beluisteren en na afloop is er een gezellige ontmoeting. Dus: hartelijk welkom!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie