Vogelgriep vastgesteld in buurgemeente Bocholt

1 reactie

Bocholt – Het Belgische FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (in Nederland bekend als Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), heeft op 20 september 2022 vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Bocholt, net over de grens bij Weert.

Onderzoek bevestigde dat het gaat om de gevaarlijke hoogpathogene variant van het H5N1-virus. Er is een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond het bedrijf afgebakend. De bewakingszone omvat onze ganse gemeente en delen van Peer, Bree, Hamont-Achel, Kinrooi, Oudsbergen en Pelt).

Voor de Nederland is er nog geen grens / zone bekend, maar waarschijnlijk zullen in Cranendonck en Weert ook maatregelen getroffen worden. Daarover moet de NVWA nog informatie over naar buiten brengen.

Binnen enkele dagen zal het pluimvee op het getroffen bedrijf door een gespecialiseerde firma geruimd worden.

Ophokplicht

Ondertussen geldt er een ophokplicht binnen de Belgische bewakingszone voor alle soorten gevogelte. Professionele pluimveehouders moeten een inventaris binnenbrengen bij de dienst milieu van de gemeente. Hobbyhouders (ook gezinnen die één of enkele kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers die soms honderden sierdieren, sportduiven of andere vogels hebben) moeten hun dieren ophokken, maar hoeven geen inventaris binnen te brengen.

Deze maatregelen worden in de eerste plaats genomen om de dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
1 reactie