Werken aan meer variatie in de Laurabossen

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Natuurmonumenten

Met een vijfjaren aanpak werkt Natuurmonumenten aan een afwisselend en natuurlijk Laurabos. In opdracht van Natuurmonumenten starten eind september boswerkzaamheden in de Laurabossen.

Enkele eentonige naaldbospercelen worden omgevormd naar een divers gemengd bos. Her en der worden bomen weggehaald en loofbomen vrijgezet. Het werk neemt enkele weken in beslag. Later in de winter krijgen de werkzaamheden een vervolg, dan worden op strategische plaatsen loofbomen aangeplant.

Toekomstbestendig bos

Door de afwisseling van naald- en loofbos, dichte en open plekken, jonge en oude bomen ontstaat er bos met volop variatie. Een bos met een hoge biodiversiteit met ruimte voor veel verschillende insecten, vogels en zoogdieren, een bos dat beter neerslag kan vasthouden en ook nog eens prettig is om in te recreëren. In de Laurabossen halen we daarom her en der naaldbomen weg, ook wel “dunnen” genoemd. Op deze manier ontstaat er groeiruimte voor de overige bomen en voor verjonging van het bos. Later in de winter worden loofbomen als zomer- en wintereik, beuk, linde, zoete kers aangeplant.

Werk in uitvoering

Vanaf  eind september kan je in de Laurabossen de aannemer aan het werk treffen. Het werk is zo georganiseerd dat er zo min mogelijk overlast is voor de recreanten op de wandel-, fiets- en ruiterpaden.

De werkroute van de machines doorkruist op sommige plaatsen de recreatieve routes, we vragen daarom om extra oplettend te zijn. Wil je meer weten over de boswerkzaamheden in de Laurabossen vraag dan de folder aan of stel jouw vraag via [email protected]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie