Britse brisantgranaat tussen de aardappelen in Baexem

Baexem – De politie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) mochten vanochtend naar de Schoorstraat in Baexem.

Tijdens het rooien van aardappelen was een granaat opgedoken. Het explosief kwam aan het licht tijdens het sorteren van de aardappelen. Het formaat week af van alle andere zanderige objecten op de band.

Echt verbaasd waren ze niet bij het bedrijf. Het is al vaker voorgekomen dat er een granaat opduikt tijdens het rooien. Uiteraard werd de vondst serieus genomen. Het explosief werd meteen naar een veilige locatie gebracht en de politie werd in kennis gesteld. De politie schakelde op hun beurt de EOD in.

Medewerkers van de EOD identificeerden de granaat waarna het onschadelijk werd gemaakt. Het onschadelijk maken gebeurde op het terrein van het bedrijf zelf. Een deel van het perceel was geschikt om de granaat tot ontploffing te brengen. Het vervoeren van de granaat naar de Geuzendijk in Weert (waar meestal explosieven uit de regio onschadelijk worden gemaakt) leverde meer risico op.

Nadat de granaat tot ontploffing was gebracht werd duidelijk dat het om een Britse brisantgranaat ging. Het was nog een stukje erfenis van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk een video via: https://youtu.be/UBBv3Y7AnV4