CDA kritisch vanwege uitblijven coronasteun verenigingen

Algemeen Politiek Weert 1 reactie 2 min. leestijd

Update 12.52u – Tijdens de raadsvergadering van 5 oktober 2022 is het raadsvoorstel ‘compensatiegelden lokale culturele infrastructuur’ behandeld. Tot teleurstelling van o.a. CDA Weert voorzag dit voorstel niet in het ondersteunen van verenigingen die het financieel zwaar hebben/hebben gehad ten gevolge van de coronacrisis.

Volgens CDA Weert spekt het voorstel met name de professionele instellingen én dan ook nog eens voor alleen nieuw beleid. Daar was dit geld volgens de partij niet voor bedoeld en daarmee krijgt een select deel van de culturele infrastructuur meer dan 1 miljoen euro toegekend. 

De CDA-fractie heeft zich gisteravond dan ook zeer kritisch uitgelaten over dit raadsvoorstel en er ook niet mee ingestemd. In een reactie geven ze aan: “Wij vinden dat het geld moet worden besteed, daar waar het voor bedoeld is: financiële ondersteuning van de culturele lokale voorzieningen ter compensatie van de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Dus ook onze culturele verenigingen zoals bv harmonieën, toneelverenigingen, zangkoren en schutterijen die het financieel zwaar hebben gehad en nog steeds hebben. Onze oproep was echter tegen dovemans oren gericht en daarmee wordt een select deel van de culturele infrastructuur naar onze mening bevoordeeld ten opzichte van onze verenigingen. Dat had wat ons betreft niet mogen gebeuren.”

Hoe stemde de raad?

Het voorstel van B&W werd met voorstemmen van de fracties VVD, Weert Lokaal en D66 (18 stemmen vóór) en tegenstemmen van de fracties DUS Weert, CDA, PvdA en GroenLinks (11 stemmen tegen) aanvaard.

Update: Wel geld

In nader toegekomen informatie wordt aangegeven dat in het aangenomen voorstel is te lezen dat ‘amateurkunsten’ wel financieel gesteund wordt. 135.000 euro gaat naar amateurkunsten. Je leest het via dit document.

Het CDA stemde tegen het voorstel, dus ook tegen de 135.000 euro amateurkunsten, + 100.000 voor makers en + 100.000 voor minima initiatieven.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie