Filmdocumentaire over Drukkerij Smeets

Algemeen Uitgaan Uitgelicht Weert Reageer 2 min. leestijd

Op woensdag 2 november presenteert Stichting De Aldenborgh Weert ‘Drukkerij Smeets’: een filmdocumentaire van Jo Brunenberg over de geschiedenis van Drukkerij Smeets en de vele mooie producten die daar werden gemaakt.

Drukkerij Smeets

In 1830 startte Mathaeus Smeets in Weert een drukkerij met een eerste handpers. Vijf generaties Smeets brachten het bedrijf vervolgens tot grote bloei: de drukkerij werd een innovatief en internationaal opererend bedrijf. In de zeventiger jaren telde het bedrijf een personeelsbestand van meer dan 1200 medewerkers. 

De drukkerij werd in 1968 verkocht aan VNU en was toen geen familiebedrijf meer. Vele diverse oorzaken leidden in 2019 uiteindelijk tot het faillissement van de Roto Smeets Groep, waarbij ook de laatste 125 medewerkers in Weert hun baan verloren.

Terug in de tijd

Jos Smeets was de laatste directeur uit de Smeets-drukkersfamilie. Aan de hand van zijn herinneringen wordt in de film teruggekeken op de groei en bloei, maar ook de uiteindelijke ondergang van dit uitzonderlijke bedrijf. Kort na het opnemen de interviews, in maart 2022, overleed Jos Smeets op 87-jarige leeftijd.

John Caris, oud-medewerker van Smeets in Weert (van 1964 tot 1985), voormalig lid van de Raad van Bestuur en bestuursvoorzitter van de Roto Smeets Groep (2001 tot 2010), geeft na de pauze als ‘ooggetuige’ een kijk achter de coulissen over de factoren die ertoe geleid hebben dat zo’n degelijk en gerenommeerd bedrijf toch ten onder kon gaan.

Praktische informatie

  • Datum: woensdag 2 november
  • Tijdstip: 14.00 uur en 19.30 uur
  • Locatie: Munttheater Weert
  • Entree: € 8,- (inclusief pauzedrankje)
  • Reserveren: www.munttheater.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie