Vijftig jaar duiken in Weert

Wie duikt, stapt letterlijk in een andere wereld. Onder water zwem je tussen de snoeken, baarsen, aalsgolvers, zoetwaterkreeften en andere waterdieren. Al 50 jaar wordt deze fascinerend duiksport beoefend door leden van de duikvereniging De Peddemoeek in Weert.

Dit gouden jubileum wordt gevierd met een feestelijke reünie-avond in het zelfgebouwde clubgebouw op 19 november. Vanwege corona kon het feest vorig jaar niet doorgaan.

Start

Het begon allemaal op 29 november 1971. Bij de Reddingsbrigade Weert ontstond het idee om een duikclub op te richten. Kartrekkers waren de gebroeders Cor en Ger Barents en Peter van den Berg. Peter van den Berg uit Maarheeze is nooit meer weggegaan en geeft nog steeds duikles. Iedere zaterdagavond werd er in voormalig zwembad De Rog duikles gegeven. Tegenwoordig vinden de lessen plaats in zwembad De IJzeren Man.

Serene rust

“Duiken is pure ontspanning”, vertelt voorzitter Mark van den Boogaard. “Je hoort alleen je eigen ademhaling. Je ervaart serene rust, terwijl je gewichtsloos door het water zweeft en om je heen kijkt.” Zelf raakte hij in 1995 geboeid door het duiken. Eerst bij een Belgische vereniging en sinds 2015 is hij samen met zijn zoon en vrouw lid van De Peddemoeek. Een peddemoeek is een kikker in het Weerter dialect. 

Eerste duik

Mark van Thuijl, evenementencommissaris van de vereniging, weet nog goed hoe z’n eerste duik ging. “Met mijn gezicht in de modder. Het was in de Oosterplas bij Den Bosch. Ik keek naar de anderen hoe zij hun duikpak aandeden.” In het water bewoog hij zijn handen langs mijn gezicht. “Foute boel. Ik zag daarna alleen nog maar zand en modder.” Als achtjarige jongen was Mark lid van de Reddingsbrigade in Weert en in 1980 is hij gaan duiken. In 1990, na een tussenstop van vijf jaar, werd hij opnieuw lid van De Peddemoeek en is dat tot op heden gebleven.

Opleidingen

Wie wil leren duiken, start in augustus met snorkellessen om de ademhalingstechniek te oefenen. Je leert onafhankelijk door te ademen. “Als de mensen dat onder de knie hebben, zie je ze plezier hebben onderwater. Ze maken spontaan koprollen, wat weer vertrouwen geeft.” In december volgt de persluchtopleiding in het zwembad. Dan oefenen ze met de zuurstoffles op de rug. In april is de eerste echte duik in de Boschmolenplas bij Panheel. Vervolgens wordt er met Pinksteren in Zeeland gedoken om kennis te maken met zoutwater. “Dat is een nieuwe ervaring. Door het goede zicht kan je verder wegkijken, waardoor je grote kreeften of krabben ziet en als je goed oplet zelfs scholletjes en garnalen.”

Uitlaatklep

Voor Britt Lempens (19 jaar) en lid van de Evenementencommissie is duiken een echte uitlaadklep. Via haar vader Rolf kwam ze ermee in aanraking. Als haar vader ging duiken, stonden Britt en haar broertje aan de kant te kijken. “Op mijn 14e ben ik zelf begonnen met duiken. De eerste duik herinnert Britt zich nog goed. “Die was ijskoud.” Maar het weerhield haar niet om te blijven duiken. “Ik word er helemaal rustig van.”

Duur en eng?

Duiksport heeft het imago van duur en eng. De aanschaf is relatief duur, maar als je je uitrusting eenmaal hebt aangeschaft valt dat reuze mee. “Wie wil uitproberen of duiken iets voor hem of haar is, kan gebruikmaken van de duikuitrustingen van de vereniging. Zo kan iedereen kennismaken met de sport zonder hoge kosten”, aldus voorzitter Mark van den Boogaard. Daarnaast denken mensen vaak dat duiken eng is. Ze associëren het met donkere diepten en haaien, zoals in de film Jaws. “Tijdens de trainingen focussen wij op het plezier in de duiksport. Verder wordt er altijd met een ervaren buddy gedoken.”

Hoogtepunten

Momenteel heeft De Peddemoeek 140 leden. Echte hoogtepunten in de afgelopen 50 jaar kunnen beide Marken en Brit niet noemen. Na lang aandringen, noemen de heren de clubreizen naar Egypte. “Die waren reuze gezellig, maar eigenlijk waren alle evenementen dat. Maar een hoogtepunt is ook als je weer een opleiding afrondt en een stapje verder komt.”

Blauwe meertje

Toekomstplannen zijn er zeker. “Het zou mooi zijn als we voor het duiken niet meer naar de Boschmolenplas hoeven te gaan, maar dichtbij in het Blauwe Meertje kunnen duiken”, zegt Mark van Thuijl. Ter compensatie van de zandwinning is afgesproken dat de Centrale Zandwinning Weert een duikmeer aanlegt. Duikteam Nederweert, duikvereniging Budel en duikvereniging De Peddemoeek hebben gezamenlijk plannen gemaakt voor de inrichting. Zo wordt er in 2025 een steiger om dit deel van het Blauwe Meertje aangelegd, die ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is. Vervolgens komen er verschillende plateaus in te liggen van drie, zes, negen, twaalf en dertig meter.

Gezellige vereniging

In coronatijd lag de duiksport, net als andere sporten, stil. Desondanks heeft De Peddemoeek er nieuwe leden bijgekregen, waaronder enkele enthousiaste duikers. Het verenigingsleven komt weer op gang. “We zijn een gezellige vereniging en geen duikschool. Wie voor de eerste keer onwennig binnenkomt, zit binnen de kortste keren aan tafel over de gezamenlijke passie ‘duiken’ te praten. Duiken bindt ons en iedereen is gelijk.”

Feestelijke reünie

Ben je lid geweest of ken je nog oud-leden? Kijk op www.peddemoeek.nl en meld je aan voor de feestelijke reünie-avond op 19 november in het eigen gebouw via [email protected]. Vermeld naast je naam en contactgegevens ook even in welk jaar je lid was bij De Peddemoeek.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst