Grote tentoonstelling ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’

In de succesvolle reeks ‘Namen en Bijnamen’ verschenen de afgelopen jaren maar liefst vijf boeken: Biest, Swartbroek, Moesel, Keent en Altweert. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zijn Boshoven, Hushoven, Vrakker, Laar en Altweerterheide al verschenen.

Een dorp dat niet kan achterblijven in deze reeks is Stramproy, thans veruit het grootste dorp van Weert. Stramproy was in 1954 nog een zelfstandige gemeente. Het is op 1 januari 2023 bijna 25 jaar geleden dat de gemeente Stramproy werd opgeheven en Stramproy onderdeel werd van de gemeente Weert.

Stramproy in 1954

Ad Maes en Bèr Geelen zijn de afgelopen jaren drukdoende geweest om foto’s te verzamelen van de woningen/boerderijen van eind 1954 en de 350 families die er destijds woonden. Een hele klus, maar het is gelukt. Tijd voor een overzichtstentoonstelling.

Uitgangspunt voor de opzet van de tentoonstelling zijn de huisadressen uit 1954. Op dat moment werden alle huizen voorzien van een echte straatnaam in plaats van een enkel huisnummer en de wijknaam.

Ongetwijfeld zullen de “Royer mensen” een groot deel van de personen die te zien zijn herkennen. Maar ook voor iedereen uit de andere wijken van Weert en zelfs voor hen die niet van Weert of Stramproy afkomstig zijn maar er nu wel wonen wordt het een interessante tentoonstelling.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 26 en zondag 27 november 2022
  • Tijd: 10.00 – 18.00 uur
  • Locatie: gemeenschapscentrum ‘De Zaal’ , Mariastraat 1 in Stramproy
  • Entree: gratis

Het boek ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’ zal in begin 2023 verschijnen en is tijdens de tentoonstelling via de daar aanwezige folders alvast te bestellen.

De organisatie van de tentoonstelling en de uitgave van het boek zijn in handen van de ‘Stichting Cultuurhistorische publicaties voor de regio Weert’, in samenwerking met ‘Stichting de Aldenborgh Weert’.