Herdenking Britse Militaire begraafplaats Swartbroek

De afdeling Weert van de Bond van Wapenbroeders houdt in samenspraak met de Dorpsraad van Swartbroek en de Gemeente Weert een dodenherdenking op vrijdag 11 november 2022. Deze vindt plaats op de Britse militaire begraafplaats in Swartbroek.

Remembrance Day

Op het Rooms Katholiek Kerkhof van Swartbroek is een afgescheiden erehof met de graven van 50 Britse soldaten. Daarnaast rusten hier ook een Britse en een Franse vliegenier. Wij leven nu in vrijheid en hebben vrede omdat die soldaten toen bereid waren om hier te komen vechten om ons te bevrijden. Daarbij konden ze gewond raken of zelfs sneuvelen. Om die reden vinden de Wapenbroeders van de afdeling Weert dat ze die Britse soldaten elk jaar voor hun moed en hun offers moeten herdenken en eren.

Dit jaar is een bijzonder jaar omdat 11 november de officiële ‘Remembrance Day’ is, waarbij in het hele Gemenebest de herdenkingen plaatsvinden. Om die reden zijn ook hoge officials van de Britse regering aanwezig. Tevens zullen de kinderen van Basisschool Swartbroek de volksliederen zingen en twee liedjes uit hun eigen repertoire ten gehore brengen. Ook leggen zij bloemen op de graven en zullen enkele ‘candles in the wind’ geplaatst worden.

Praktische informatie

De plechtigheid vangt aan om 13.30 uur. De deelnemers verzamelen zich om 13.15 uur op het plein voor de kerk bij de begraafplaats. Het bestuur nodigt je uit om deze herdenking bij te wonen. Ook kun je bloemen of een krans leggen op de graven. Om circa 15.30 is de herdenking ten einde.