Lezing over ‘Tradities, de nieuwe tak van erfgoed’ in Maarheeze

Algemeen Cranendonck Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Pixabay

Op initiatief van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ spreekt Ineke Strouken op dinsdag 15 november vanaf 20.00 uur in De Smeltkroes, Kijkakkers 1, Maarheeze over ‘Tradities, de nieuwe tak van erfgoed’.

Immaterieel erfgoed

Tradities zijn gewoonten en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Meestal is dat een onbewust proces. Iedereen heeft talloze tradities, maar daar staan we meestal niet bij stil. Pas als er mensen zijn die het anders doen of een traditie niet kennen, ga je je afvragen waar een traditie vandaan komt. 

Zo lijkt het alsof er over de hele wereld ’s morgens ontbeten wordt met een boterham met kaas, maar dat is niet zo. Zelfs in Nederland zijn er verschillende culturele ontbijttradities. Zo zit het dagelijks leven vol met grote en kleine tradities: van het sinterklaasfeest tot en met kaarsjes uitblazen op een verjaardag. Achter al die tradities schuilt een historisch verhaal. 

Tradities noemen wij tegenwoordig ook wel immaterieel erfgoed. Dat komt omdat Nederland in 2012 het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed tekende. Wat betekent dat verdrag en welke verplichtingen brengt het ondertekenen ervan met zich mee? In haar lezing gaat Ineke Strouken in op veel Brabantse tradities en de betekenis van immaterieel erfgoed. 

Spreker

Ineke Strouken was als directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland direct betrokken bij het UNESCO Verdrag. Ze is bestuurslid van de Stichting Brabants Heem en één van de samenstellers van het boek ‘Tradities in Brabant, van generatie op generatie’ dat onlangs verscheen vanwege het 75-jarig bestaan van Brabants Heem.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 15 november 2022
  • Tijdstip: 20.00 uur
  • Locatie: Gemeenschapshuis De Smeltkroes, Kijkakkers 1 in Maarheeze
  • Entree: gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie