Videotentoonstelling ‘A Stage of Luminosity’ bij Museum W

Tussen 20 november 2022 en 12 maart 2023 is op de gevel van Museum W ‘A Stage of Luminosity’ te zien, een video-installatie van Viewmaster Projects gemaakt door kunstenaar Arno Coenen. Deze computeranimatie vormt een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Limburgse glas-in-loodkunstenaars.

‘A Stage of Luminosity’ vertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast universele thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood ook licht en kleur een hoofdrol spelen.

Glas in lood versus eigentijdse media

Kunstenaar Arno Coenen realiseerde in 2019 twee nieuwe videowerken waarin het unieke en waardevolle papieren beeldarchief van het Limburgse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt.

De basis voor de video’s wordt gevormd door historische werktekeningen die Coenen en Bart van den Boom van Viewmaster Projects selecteerden uit deze collectie. Het zijn voornamelijk ontwerpen voor kerkelijke glas-in-loodramen tussen 1855 en 1969.

Coenen heeft de selectie aangevuld en getransformeerd tot een computeranimatie vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Zo worden oude heiligen, Bijbelse figuren en traditionele afbeeldingen vermengd met eigentijdse iconen, illustraties, graffiti, animatie, strips en games.

In de gevel van Museum W worden deze videowerken voor het eerst tegelijkertijd, praktisch naast elkaar getoond. Op overdonderende wijze gaan ze een symbiose aan met de goudkleurige gevel van het gebouw. De enorme LED-schermen gaan nu werkelijk functioneren als tot leven gekomen glas-in-loodvensters.

Kunstenaar Arno Coenen

De werkwijze van Arno Coenen heeft raakvlakken met de glas-in-loodkunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw. Zoals veel kunstenaars uit de vorige eeuwen opdrachten uitvoerden en voor (semi-) openbare ruimtes, zo werkt ook Coenen vaak in opdracht aan projecten in de publieke ruimtes. Net als vroeger, ook veelal ingebed in een architecturaal kader, spectaculair, decoratief en overdadig.

In zijn eclectische werken (soms zelfs complete gesamtkunstwerken) maakt Coenen krachtige koppelingen tussen high culture en low culture, tussen street art en de canon van de kunstgeschiedenis. Decoratieve en populaire beeldtaal zijn hierbij belangrijke stijlmiddelen. Door versmelting van de verschillende stijlmiddelen spreken de laagdrempelige, overdadige kunstwerken zowel een breed als jong publiek aan” https://arnocoenen.eu.

Viewmaster Projects

Viewmaster Projects organiseert sinds 2010 groots opgezette videokunsttentoonstellingen in de openbare ruimte en bijzondere binnenruimtes. Vanaf 2016 worden ook projecten gerealiseerd waarin hedendaagse mediakunstenaars gekoppeld worden aan bijzondere, nog niet ontsloten Limburgse archieven.

Info op een rijtje

  • Arno Coenen – A Stage of Luminosity
  • Computeranimatie als eerbetoon aan het vakmanschap van glas in loodkunst
  • Van 20 november 2022 t/m 12 maart 2023 dagelijks te zien tussen 10 en 21 uur
  • Gevel van Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert, www.museumw.nl
  • Dagelijks te zien van 10.00 tot 21.00 uur.