De Nationale Tuinvogeltelling is gestart

Foto via Pixabay

Eén keer een half uurtje vogels tellen in je eigen tuin of op je eigen balkon en je helpt ze te beschermen. Het is leuk, leerzaam, eenvoudig én nuttig. Dat is de gedachte achter de Nationale Tuinvogeltelling die vandaag is gestart.

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling

Zowel vandaag als morgen en overmorgen kun je nog meedoen aan dit grootste citizen science project van Nederland. Met de Nationale Tuinvogeltelling wordt een momentopname gecreëerd van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Door deze telling te combineren met andere tellingen zien de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland hoe de vogels in Nederlandse tuinen zich ontwikkelen en kunnen ze hen beter helpen en beschermen.

Hoe werkt het?

Meedoen kan via de website www.tuinvogeltelling.nl. Daar download je vanaf vandaag het telformulier waarop je je waarnemingen kunt registreren. Die voer je vóór maandag 30 januari om 12.00 uur in via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Meer informatie over hoe je precies moet tellen, welke vogelsoorten je kunt verwachten te zien en wat er met je waarnemingen gedaan wordt vind je op www.tuinvogeltelling.nl.

Maak je tuin vogelvriendelijk

Valt het je tegen hoeveel vogels je tuin bezoeken? Kijk dan eens op www.heerlijkweert.nl voor tips om je tuin vogelvriendelijk te maken. Laat bijvoorbeeld dood hout of bladafval liggen, zorg voor een zanderig hoekje in je tuin en voer vogels met mate bij. Wie weet tel je tijdens de Nationale Vogeltelling van volgend jaar dan wel heel wat meer vogels!